O carte pe zi: "România înainte şi după Mareşalul Antonescu", de Florian Bichir

Volumul cuprinde studii ce au fost prezentate în decursul a cinci ani (2014-2019) la diverse congrese şi simpozioane naţionale, internaţionale sau publicate în reviste de mare prestigiu.

547 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "România înainte şi după Mareşalul Antonescu", de Florian Bichir

O carte pe zi: "România înainte şi după Mareşalul Antonescu", de Florian Bichir

Florian Bichir, născut în 1973, este jurnalist şi scriitor, doctor în teologie, doctor în ştiinţe politice, relaţii internaţionale, licenţiat în filologie şi teologie ortodoxă, cadru didactic în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” (UNAp), cercetător ştiinţific al Academiei Române, Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, Membru al Comisiei Române de Istorie Militară (CRIM). În perioada 2012-2018, a fost membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat. Este autor al unui număr impresionant de volume de istorie şi teologie. Despre Mareşalul Ion Antonescu s-a ocupat în trei cărţi - Atentat la Mareşal. Ion Antonescu – ţinta paraşutiştilor sovietici (Editura RAO, 2015), Lichidaţi-l pe Mareşal (Editura Mii de Cărţi, 2019) şi, tot în acest an, cartea de faţă, România înainte şi după Mareşalul Antonescu.

Volumul de faţă – precizează chiar autorul - cuprinde studii ce au fost prezentate în decursul a cinci ani (2014-2019) la diverse congrese şi simpozioane naţio¬nale, internaţionale sau publicate în reviste de mare prestigiu. Datorită dimensiunilor lor, care nu le oferă posibilitatea de a deveni volume distincte, aceste studii riscau să se piardă într-un ocean, într-un noian de celuloză, ca să-l cităm pe Mircea Eliade.”

Referindu-se la numărul mare de scrieri din ultimii anii despre Mareşalul Ion Antonescu, unele elogioase, cu veneraţie, altele cu ură şi lipsă de respect, Florian Bichir spune că subiectul a devenit unul la modă, cu toate avantajele şi dezvantajele generate de o asemenea poziţie. „Desigur, istoricii au fost cei care au declanşat toată această patimă, prin publicarea documentelor care, pe timpul comunismului, au fost interzise marelui public. În scurt timp, ei au fost însă aproape îngropaţşi sub avalanaşa pe care o stârniseră, îndrăznim să spunem, fără voia lor. Şi asta pentru că dezvăluirile produse de documentele publicate au reamorsat o <<bombă>> ce se părea că nu va mai exploda niciodată: legeda Antonescu, aşa cum afirmă pe bună dreptate bine cunoscutul istoric Adrian Pandea: Legenda Antonescu nu moare!”

Avem, prin urmare, în faţă, o carte-document, a cărui titlu vorbeşte de la sine despre încadrarea în perioada istorică, conţinutul fiind însă unul de excepţie, Florian Bichir aducând de multe ori în prim plan adevăruri care au deranjat şi deranjează diverşi autori neofiti, venetici în ale trecutului neamului nostru. Atenţie: cum spune şi titlul, autorul nu se opreşte numai asupra Mareşalului, ci şi a multor altor personaje, dinainte şi de după el. O spun, de altfel şi titlurile celor trei părţi: România Mare – un vis care a durat 22 de ani; Pe apă, în aer şi pe uscat, împotriva bolşevismului; Securitatea, banii şi tablourile regelui.

Florian Bichir - România înainte şi după Mareşalul Antonescu. Studii istorice, geopolitice şi relaţii internaţionale. Editura RAO. 458 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici