Premiile UNITER, dominate de numele mari ale teatrului românesc - GALERIE FOTO

Gala UNITER 2009 a fost un spectacol "de criză", organizat în premieră într-un studio TVR, în locul Teatrului Naţional Bucureşti - bugetul evenimentului fiind înjumătăţit -, astfel că discursurile s-au împărţit între momente emoţionante cu nume mari ale teatrului şi mulţumiri adresate sponsorilor.

295 afișări
Imaginea articolului Premiile UNITER, dominate de numele mari ale teatrului românesc - GALERIE FOTO

Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc în spectacolul “Moartea unui comis voiajor“, regizat de Felix Alexa (Imagine: Teatrul Bulandra/bulandra.ro)

GALERIE FOTO

Marii premianţi ai Galei au fost cuplul Mariana Mihuţ-Victor Rebengiuc.

Mihuţ a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru curajoasa interpretare a regelui Lear din spectacolul omonim, montat de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra cu o distribuţie exclusiv feminină, în timp ce soţul său a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ joacă împreună în "Moartea unui comis voiajor", după Arthur Miller, spectacol pentru care actorul a fost distins cu premiul UNITER, rolul unui cuplu care a rezistat probei timpului. Discursurile celor doi au fost asemănătoare prin delicateţea lor.

Atât Victor Rebengiuc, cât şi Mariana Mihuţ s-au ferit să se lanseze în declaraţii măreţe şi pur şi simplu şi-au arătat emoţiile de moment. Actriţa a ţinut să spună, după ce a primit premiul din mâinile mai tânărului său coleg de scenă, Marius Manole, că, indiferent câte trofee i s-ar oferi, de fiecare dată se simte ca şi cum nu ar fi luat niciun premiu.

Cu gentileţe, Rebengiuc a ţinut să îşi arate aprecierea pentru actorii care au fost nominalizaţi alături de el la aceeaşi distincţie.

Un alt moment emoţionant a fost premierea lui Mitică Popescu, pentru întreaga activitate de actor. Mitică Popescu, ce nu este străin de studiourile Televiziunii Române, unde realizează de ani de zile emisiunea "D'ale lui Mitică", a spus, la primirea premiului, că este recunoscător tuturor regizorilor, colegilor şi cronicarilor care l-au lăudat.

"Cine m-a iubit, iubit se va găsi în cuvintele mele, iubit va rămâne şi după ce am să mă mut printre stele (...) Cine m-a hulit, hulit va rămâne şi după ce am să mă mut printre stele", a spus Mitică Popescu. Când a dorit să plece de pe scenă, acesta a fost reţinut de prezentatorul Galei, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care a dezvăluit că premiul acordat de şeful Uniunii Teatrale din România (UNITER) revine anul acesta, postum, lui Ştefan Iordache, una dintre cele mai mari pierderi ale scenei româneşti din 2008.

"Când moare un artist, timpul încremeneşte în loc (...) lumea uită repede. Sunt oameni şi artişti care nu pot fi uitaţi, care marchează o epocă", a declarat preşedintele UNITER, în timp ce îl avea alături pe unul dintre bunii prieteni ai lui Şte Iordache, Mitică Popescu. Premiul a fost ridicat de medicul Dana Safta, o apropiată a familiei Iordache, soţia artistului neputând să fie prezentă la Gală.

"Mă leagă prietenia de ei", a spus aceasta la primirea distincţiei. "Mă leagă prezenţa alături de el în momentele de suferinţă (...) I-am făcut o promisiune. Ultima lui rugăminte a fost să am grijă de Mihaela (Tonitza Iordache, soţia actorului - n.r.). Aducerea în memorie a lui Ştefan Iordache pentru ea este raţiunea ei de a mai fi", a adăugat medicul.

Şi pentru a aduce în lumina reflectoarelor una dintre cele mai discrete personalităţi ale teatrului românesc, organizatorii Galei UNITER i-au adus un omagiu actriţei Olga Tudorache, recompensată cu Premiul de Excelenţă. Aceasta, însă, nu a putut fi prezentă la gală, cea care a ridicat premiul pentru ea fiind Oana Pellea.

Un alt mare câştigător al premiilor UNITER a fost Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Instituţia şi-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol, distincţiile revenind spectacolului "Trei surori", în regia lui Tompa Gabor.

Pe lângă momentele profund emoţionante transmise în direct dintr-o sală care nu a putut găzdui decât circa 180 de persoane, faţă de capacitatea de 1.500 de spectatori a Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, au existat momente în care preşedintele UNITER a adus adevărate ode sponsorilor Galei.

Astfel, acesta a descris cu o voce dramatică sarcinile unei firme care s-a oferit, în ultimul moment, să devină sponsor al Galei: "cartografiere rutieră şi furnizor de servicii NATO". Pe rând, în timp ce premiile erau prezentate, preşedintele UNITER a mulţumit tuturor sponsorilor privaţi care au putut să finanţeze Gala, dar şi celor care s-au retras.

Momentul în care ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a apărut pe scenă, a fost cu adevărat dramatic, acesta prezentându-se cu un cuţit care urma să fie folosit la desigilarea plicului cu numele câştigătorului la categoria "cel mai bun spectacol". Când Ion Caramitru a remarcat că ministrul are un cuţit, acesta din urmă a replicat: "Vreţi să am şi pâinea?".

Lista completă a câştigătorilor celei de-a XVII-a ediţii a Premiilor UNITER:

Debut: Ioana Anastasia Anton, pentru rolul Ofelia din "Hamlet", de Laszlo Bocsardi (Teatrul Metropolis, Bucureşti)

Teatru radiofonic: "Ionesco - cinci piese scurte", de Eugen Ionescu, în regia lui Alexandru Dabija (SRR, Bucureşti)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Valeria Seciu, pentru rolul Gloucester din "Lear", de Andrei Şerban (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Premiul pentru întreaga activitate: actriţă - Margareta Pogonat;

                                                              actor - Mitică Popescu;

                                                              scenografie - Dan Nemţeanu;

                                                              regie - Gelu Colceag şi

                                                              critică - Alice Georgescu

Cel mai bun actor în rol secundar: Sorin Leoveanu, pentru rolul Lucio din "Măsură pentru măsură", regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Craiova)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihuţ, pentru rolul Lear din spectacolul "Lear", de Andrei Şerban (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Cel mai bun actor în rol principal: Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul "Moartea unui comis voiajor" (Teatrul Bulandra, Bucureşti)

Cea mai bună scenografie: Velica Panduru, pentru "Boala familiei M", de Radu Afrim (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Timişoara)

Cel mai bun regizor: Tompa Gabor, pentru spectacolul "Trei surori" (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca)

Cel mai bun spectacol: "Trei surori", de Tompa Gabor, o producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Premiul de Excelenţă: Olga Tudorache

Premiul special pentru muzică de teatru: Vlaicu Golcea

Premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului: Păstorel Ionescu

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului: "Ziua perfectă", de Antoaneta Zaharia

Premiul pentru critică de teatru (desemnat de Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru): Mircea M. Morariu

Premiul Mecena: Carmen Adamescu, preşedinte Unirea Shopping Center.

Gala a fost transmisă în direct la TVR 1 şi Radio România Cultural, dar şi pe internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici