Pro TV, amendat de CNA pentru trei ştiri în care s-a încălcat legislaţia audiovizualului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze Pro TV cu 15.000 de lei, din cauza a trei ştiri care au încălcat legislaţia audiovizualului, între care s-a numărat şi un material în care au fost prezentate imagini de la locul unei sinucideri.

597 afișări
Imaginea articolului Pro TV, amendat de CNA pentru trei ştiri în care s-a încălcat legislaţia audiovizualului

Pro TV, amendat de CNA pentru trei ştiri în care s-a încălcat legislaţia audiovizualului

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ştiri difuzate în emisiunea "Ştirile Pro TV", ediţiile din 12 februarie, 23 martie, 16 aprilie, 22 mai, 6 şi 23 iulie. În urma difuzării respectivelor ştiri, Consiliul a primit reclamaţii, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi.

În urma vizionării respectivelor ştiri, CNA a decis că doar trei dintre materialele reclamate au încălcat legislaţia audiovizualului. Astfel, potrivit CNA, Pro TV a încălcat legislaţia audiovizuală într-o ştire în care s-a spus despre victima unui accident de circulaţie că "era damă de companie".

De asemenea, Pro TV a încălcat legislaţia în cazul unei ştiri despre o femeie care s-a sinucis, aruncându-se de la etajul unei clădiri de pe Calea Victoriei. În această ştire a fost prezentată o intervenţie în direct de la locul tragediei, fiind arătat şi cadavrul, care era acoperit cu o pânză.

Cea de-a treia ştire reţinută de CNA în sancţiune a fost despre percheziţiile care au avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, mai mulţi profesori fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la studenţi pentru a le da note de trecere. În această ştire a fost făcut public şi numele unui profesor, care însă nu s-ar fi aflat printre suspecţi.

Amenda de 15.000 de lei a fost aplicată Pro TV la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat "împotrivă".

În cazul ştirii despre victima accidentului care ar fi fost damă de companie, Radu Herjeu a spus că aceasta a fost "o informaţie de cancan dată într-un moment tragic". În schimb, reprezentanta Pro TV la şedinţa Consiliului a spus că în acest caz s-a preluat informaţia de la surse apropiate anchetei.

"Dacă era o laureată a premiului Nobel, mă interesa (...) sau dacă murea în circumstanţe legate de activitatea sa", a spus Radu Herjeu.

"Când moare un om trebuie să ai un minimum de compasiune", a spus şi Radu Călin Cristea, precizând că lipsa de compasiune în astfel de cazuri este o problemă a presei din România.

În ceea ce priveşte ştirea despre femeia care s-a sinucis, Radu Herjeu a spus că legislaţia audiovizualului interzice difuzarea imaginilor de la locul tragediei. Reprezentanta Pro TV a spus că nu a fost arătat cadavrul, întrucât acesta a fost acoperit, precizând totodată că nu se poate cunoaşte cu exactitate dacă acela era locul tragediei.

În cazul ştirii despre suspecţii de la Facultatea de Medicină din Craiova, membrii CNA au invocat faptul că profesorului despre care s-a spus că era suspect nu i-a fost acordat dreptul la rectificare, în condiţiile impuse de legislaţia audiovizualului. Potrivit reprezentantei Pro TV, profesorul respectiv nu a dorit să facă însă comentarii atunci când au apărut informaţiile privind eventuala sa implicare în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici