Un tablou de Roy Lichtenstein, vândut la New York la un preţ record

Un tablou de Roy Lichtenstein a fost achiziţionat pentru suma de 42,6 milioane de dolari, miercuri seară, în cadrul licitaţiei de artă contemporană organizată de casa Christie's la New York, înregistrând un nou record pentru autor.

80 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Roy Lichtenstein, vândut la New York la un preţ record

Un tablou de Roy Lichtenstein, vândut la New York la un preţ record (Imagine: www.jezebel.com)

Tabloul "Ohhh... Alright...", portretul unei femei care discută la telefon, ale cărei cuvinte sunt scrise într-o bulă deasupra capului, ca în benzile de desene animate, a doborât precedentul record de preţ pentru operele lui Roy Lichtenstein (1923 - 1997), stabilit în 2005. Un tablou al artistului american a fost atunci achiziţionat cu suma de 16,2 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii organizată tot de casa Christie's.

Un alt record mondial a fost stabilit, miercuri, pentru Alexander Calder (1898 - 1976). O sculptură monumentală din oţel vopsit în roşu, intitulată "Red Curlicue", realizată în 1973 de "regele structurilor mobile", a fost adjudecată pentru suma de 6,3 milioane de dolari. Precedentul record pentru operele lui Calder era de 5,8 milioane de dolari.

În cadrul licitaţiei de miercuri, casa Christie's a vândut 93% din cele 75 de obiecte scoase la vânzare, obţinând 272,8 milioane de dolari.

O pictură de Andy Warhol, intitulată "Big Campbell's Soup Can With Can Opener (Vegetable)", al cărei preţ de vânzare era estimat la o sumă cuprinsă între 30 de milioane de dolari şi 50 de milioane de dolari, nu a avut succesul scontat, iar licitaţia s-a oprit la 21,2 milioane de dolari. Tabloul a fost adjudecat cu 23,8 milioane de dolari, această sumă incluzând şi comisionul vânzătorului.

Sezonul de toamnă al licitaţiilor din acest an pare a fi unul bun pentru operele lui Andy Warhol. Marţi, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, tabloul "Large Coca-Cola" a fost vândut cu 35,3 milioane de dolari, iar luni seara, în cadrul unei licitaţii organizate de Phillips de Pury, o altă casă de licitaţii din New York, un portret al actriţei Elizabeth Taylor, tânără şi înconjurată de câţiva marinari, intitulat "Men in her life", a fost adjudecat pentru suma de 63,3 milioane de dolari.

Recordul absolut pentru o operă de Andy Warhol este de 71,7 milioane de dolari.

Printre alte succese ale serii de miercuri, o sculptură din oţel cromat, vopsită în albastru, de Jeff Koons, "Balloon Flower (Blue)", instalată de câteva zile în faţa intrării sediului casei Christie's, vizavi de Rockefeller Center, a fost adjudecată cu 16,8 milioane de dolari de o galerie de artă din New York.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici