AOAR: Acordul cu FMI nu a fost o centură de siguranţă, ci o găleată din care s-a consumat anarhic

Acordul de FMI nu a făcut bine mediului de afaceri, şi în loc de "centură de siguranţă" a fost o găleată din care s-a consumat anarhic pentru pensii şi salarii, iar viitorul acord ar trebui încheiat doar după dezbateri publice, spun oamenii de afaceri, care cred însă că România nu are nevoie de o altă înţelegere cu Fondul.

52 afișări
Imaginea articolului AOAR: Acordul cu FMI nu a fost o centură de siguranţă, ci o găleată din care s-a consumat anarhic

AOAR: Acordul cu FMI nu a fost o centură de siguranţă, ci o găleată din care s-a consumat anarhic (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Pentru mediul de afaceri acordul cu FMI a însemnat creşterea TVA, arierate masive şi distrugerea lanţurilor de creare a valorii, a furnizorilor, întreprinderi mici şi mijlocii. A însemnat îndatorarea ţării, prin cheltuirea rezervei BNR pentru plata de salarii şi pensii", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

El a arătat că, la nivel psihologic, acordul cu FMI a dus la pierderea credibilităţii Guvernului şi a BNR, pentru că ideea că banii de la FMI vor fi folosiţi pentru menţinerea cursului de schimb a fost "o ipocrizie".

"A fost doar un simplu mecanism de cheltuire a rezervei BNR pentru finanţarea salariilor şi pensiilor", a adăugat Pogonaru.

Anca Vlad, vicepreşedinte al AOAR, a arătat că problema arieratelor este mult mai gravă pentru antreprenorii români decât pentru multinaţionale.

"Finanţarea este mai scumpă pentru antreprenorii români, au nevoie de cash colateral. Astfel de lucruri grave pentru noi nu se rezolvă cu acordul cu FMI", a mai spus Vlad.

Referindu-se la un nou acord cu FMI, Pogonaru a menţionat că există un consens la nivelul mediului de afaceri potrivit căruia orice fel acord cu FMI nu poate fi încheiat înainte de dezbateri publice.

"Acordul cu FMI despre care la început s-a spus că este o centură de siguranţă, a fost o galeată din care s-a consumat anarhic pentru menţinerea salariilor şi pensiilor şi nu pentru a menţine solvabilitatea externă a României. Nu avem nevoie de acordul cu FMI, nici preventiv, de niciun fel, avem nevoie de un guvern responsabil. Este boala României, nu avem un guvern responsabil, nu avem management performant la nivelul societăţilor de stat", a declarat Constantin Boştină, vicepreşedinte al AOAR.

El a adăugat că nu se poate pune problema încheierii unui nou acord cu FMI în condiţiile în care rezerva valutară a României, care protejează de vulnerabilităţile externe, a crescut într-un an cu patru miliarde de euro.

"Lucrurile nu pot să continue în această manieră, dacă după doi ani de acord cu FMI nu a ieşit economia din recesiune, şi chiar există pericolul ca nici în 2011 să nu ieşim din recesiune, sau să fie o modestă echilibrare spre sfârşitul anului", a arătat Boştină.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumincă seară, că noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie.

El a precizat că noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeană. Acesta va fi încheiat pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici