Apple mizează pe vânzările din străinătate pentru a rămâne în top şi fără vizionarul Jobs

Apple a devenit cea mai valoroasă companie tehnologică din lume prin produse care au transformat industria computerelor, wireless şi cea a muzicii, iar acum mizează pe vânzările din străinătate pentru a rămâne în top în lipsa vizionarului Jobs, comentează Bloomberg.

327 afișări
Imaginea articolului Apple mizează pe vânzările din străinătate pentru a rămâne în top şi fără vizionarul Jobs

Apple mizează pe vânzările din străinătate pentru a rămâne în top şi fără vizionarul Jobs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Steve Jobs, fost director general şi cofondator al Apple, a decedat miercuri la vârsta de 56 de ani, în urma unor grave probleme de sănătate.

Compania vrea să îşi continue expansiunea pe pieţe precum China, prin vânzările de iPhone şi iPad şi ale versiunilor îmbunătăţite ale acestora, dar şi prin noul serviciu iCloud, care facilitează schimbul de informaţii prin intermediul acestor aparate.

Pentru directorul general Tim Cook provocarea va fi dezvoltarea noii generaţii de produse "hot sellers" şi confruntarea cu concurenţa pe pieţe unde Jobs a făcut pionierat.

Sistemul de operare Android produs de Google a devenit una dintre cele mai mari ameninţări pentru Apple, fiind tot mai utilizat pe telefoane şi tablete.

Cook va trebui să se bazeze pe un grup de veterani în conducerea Apple, care au avut o colaborare îndelungată cu Jobs.

"A creat o infrastructură pe care echipa de conducere poate construi o lungă perioadă de timp. Întrebarea este cât de repede pot inova şi profita de această infrastructură pentru aparate, aplicaţii şi servicii", a declarat Tim Bajarin, analist în domeniul tehnologiei la compania Creative Strategies.

Jobs a demisionat din funcţia de director general al Apple pe 24 august. În 2003, a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer pancreatic, iar în 2009 a suferit un transplant de ficat.

Investitorii au avut reacţii mixte la demisia lui Jobs. Acţiunile au crescut cu peste 7% în luna de după demisie, iar ulterior au pierdut avansul.

La 10:36 a.m. ora New York-ului, acţiunile Apple erau în creştere cu 1,7%, la 384,69 dolari pe unitate, la bursa Nasdaq.

Un număr de 49 de analişti recomandă achiziţia de acţiuni Apple şi niciunul vânzarea acestora, potrivit datelor Bloomberg. În medie, analiştii anticipează că acţiunile vor creşte cu 32%, la 499,4 dolari pe unitate.

"Steve Jobs a pregătit compania pentru următorii câţiva ani, pentru a avea alte câteva produse de un succes exploziv", a declarat Giri Cherukuri, investitor în acţiuni Apple prin intermediul companiei Oakbrook Investments.

El crede că versiunile îmbunătăţite ale iPhone şi iPad şi alte posibile noi produse, precum o televiziune, vor menţine compania în dezvoltare.

Preţul acţiunilor a urcat de peste două ori în ultimii doi ani, în timp ce titlurile Microsoft au avansat cu 5,1%, iar cele ale Intel cu 14%. Acţiunile Hewlett- Packard au scăzut cu 48%.

Analiştii au prezis că acţiunile Apple se vor prăbuşi la plecarea lui Jobs din companie, dar investitorii s-au obişnuit şi cu alţi directori după de Jobs a intrat prima oară în concediu medical, în 2004

În 2008, Gene Munster, analist la compania Pipes Jaffray, a estimat că titlurile Apple vor scădea cu 25% dacă Jobs va pleca.

Munster are în prezent un preţ ţintă pentru acţiunile Apple de 607 dolari pe unitate şi crede că "ultimul act măreţ" al lui Jobs a fost pregătirea lui Cook pentru a-i fi succesor.

Apple a realizat în trimestrul încheiat în iunie vânzări record de aparate iPad şi iPhone, iar profitul a crescut de peste două ori, la 7,31 miliarde de dolari.

Vânzările au urcat cu 82%, la 28,6 miliarde de dolari.

"În prezent, investitorii se simt confortabil, dar situaţia se poate schimba", a declarat Mike Abramsky, analist la RBC Capital Markets în Toronto.

Site-ul Apple a fost transformat într-un memorial al lui Jobs, iar steagurile de la sediul central din Cupertino, California, sunt în bernă, dar compania trebuie să se concentreze rapid pe iPhone 4S, care va intra la vânzare pe 14 octombrie.

IPhone a ajutat Apple să schimbe industria telefoanelor mobile, sporind popularitatea aparatelor cu touch screen, în detrimentul Nokia şi Research In Motion, care au pierdut cotă de piaţă.

Pentru a se menţine în vârf, Apple trebuie să continue expansiunea în China, unde compania a obţinut în cel mai recent trimestru venituri de circa 3,8 miliarde de dolari, de peste şase ori mai mari faţă de intervalul similar de anul trecut.

Noua versiune a iPhone, principala sursă de venituri a Apple, va fi concurată de produsele Samsung Electronics, Motorola Mobilitu Holdings şi HTC, care folosesc sistemul Android pe smartphone-uri.

Serviciul iCloud al Apple, care permite accesarea de imagini, muzică şi alte informaţii între aparatele companiei, va fi lansat pe 12 octombrie.

Acest serviciu a fost prezentat în premieră la ultima apariţie publică a lui Jobs, în iunie.

Când Apple va trebui să introducă produse complet noi, ar putea simţi lipsa viziunii lui Jobs, consideră Munster.

Contribuţia lui Jobs era esenţială în cazul angajărilor sau a implicării Apple în noi domenii, inclusiv în negoccierile cu companiile media pentru atragerea de conţinut, precum muzica şi filmele vândute prin iTunes, a arătat Abramsky.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici