Bloomberg News dă în judecată BCE pentru dezvăluirea unor documente privind deficitul Greciei

Bloomberg News a dat în judecată Banca Centrală Europeană (BCE), pentru a o determina să dezvăluie informaţii privind modul în care Grecia s-a folosit de instrumente financiare derivate în scopul mascării deficitului bugetar, ceea ce a contribuit la declanşarea crizei datoriilor.

42 afișări
Imaginea articolului Bloomberg News dă în judecată BCE pentru dezvăluirea unor documente privind deficitul Greciei

Bloomberg News dă în judecată BCE pentru dezvăluirea unor documente privind deficitul Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Bloomberg a solicitat unui tribunal din Luxemburg al Curţii Europene de Justiţie să anuleze o decizie a BCE de a nu face publice două documente interne redactate în acest an pentru conducerea băncii.

Documentele arată cum s-a folosit Grecia de operaţiuni swap pentru a masca împrumuturile, potrivit unei prezentări obţinute de Bloomberg, ataşată notelor interne.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis să nu dezvăluie documentele, după ce UE şi FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.

Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui făcut public, pentru ca guvernele să nu se mai folosească de instrumentele derivate în acest fel şi pentru a arăta că autorităţile UE au acţionat în funcţie de aceste informaţii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mamă a Bloomberg News.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

Iniţial, guvernul elen nu a dezvăluit operaţiunile swap de care s-a folosit pentru menţinerea deficitului bugetar în limitele acceptate la intrarea în zona euro, în 2001.

Eurostat a anunţat în noiembrie să aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 milairde de euro.

Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News, argumentând că publicarea celor două documente ar submina încrederea în eficienţa politicii economice şi ar amplifica instabilitatea pieţelor.

Grecia a fost implicată în operaţiuni swap private, de mare amploare, în perioada 2001-2007, potrivit unui raport din noiembrie al Eurostat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici