Boc: Pentru ordonanţa privind creditele populaţiei se va încerca, la Parlament, găsirea unui echilibru

Autorităţile române vor încerca să găsească la Parlament soluţii pentru OU 50/2010 privind creditele populaţiei, care să asigure un echilibru între protecţia consumatorului şi stabilitatea financiară, cu respectarea directivei europene în materie, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

37 afișări
Imaginea articolului Boc: Pentru ordonanţa privind creditele populaţiei se va încerca, la Parlament, găsirea unui echilibru

Boc: Pentru ordonanţa privind creditele populaţiei se va încerca, la Parlament, găsirea unui echilibru (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"În privinţa Ordonanţei 50, aşa cum aţi văzut şi declaraţiile FMI şi ale Comisiei Europene, la Parlament se va încerca găsirea unui echilibru între protecţia consumatorului, pe de-o parte, şi stabilitatea financiară, pe de altă parte, cu respectarea directivei europene în materie. Deci, este un lucru care se va rezolva la Parlament", a spus Boc, la postul public de radio.

FMI şi Comisia Europeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori, dar evită să prezinte în clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.

"Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu existe ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective (...) Vrem să ne asigurăm că am respectat acest echilibru pentru continuarea programului ", a declarat, luni, şeful misiunii, Jeffrey Franks, întrebat dacă modificarea OUG 50/2010 reprezintă o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe.

El a arătat că misiunea vrea să se asigure că se va respecta un echilibru între protecţia consumatorilor şi stabilitatea sistemului bancar, pentru a putea continua programul, sugerând că modificarea OUG 50/2010 poate fi o precondiţie.

Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că instituţia înţelege nevoia de protecţie în plus a consumatorilor, în special în domeniul financiar bancar, dar trebuie să se asigure şi că sistemul bancar este solid, iar legislaţia europeană este respectată.

Szekely a punctat că singura instituţie cu rol de suspendare sau limitare a activităţii unei bănci este Banca Naţională a României, iar astfel de proceduri n-ar trebui să poată fi deschise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului.

FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea în totalitate a aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.

Partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici