Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creşterii din cauza războiului - comisar european

Comisarul european pentru economie şi fiscalitate Paolo Gentiloni afirmă că războiul dintre Rusia şi Ucraina va declanşa o încetinire a creşterii economice în acest an, avertizând că actuala prognoză de creştere economică a blocului, de 4%, nu mai este viabilă, scrie CNBC.

231 afișări
Imaginea articolului Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creşterii din cauza războiului - comisar european

Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creşterii din cauza războiului - comisar european

Paolo Gentiloni a declarat sâmbătă că criza ucraineană va inaugura o perioadă de creştere mai mică pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.

Proiecţia blocului de creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el.

Cu toate acestea, în încercarea de a atenua impactul acestei evaluări negative, Gentiloni a declarat că nu există perspectiva unei recesiuni.

"Partea bună este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni pe o bază bună şi estimam pentru acest an o creştere de 4%", a declarat Gentiloni pentru Steve Sedgwick de la CNBC, în cadrul Forumului Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

"Şi cred că nu riscăm intrarea în teritoriu negativ în general în 2022", a adăugat el.

Gentiloni a declarat că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răsfrânge asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza ucraineană poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor.

"De aceea, cred că trebuie să-i asigurăm pe cetăţenii noştri, pe oamenii de afaceri că da, creşterea economică va încetini, dar nu intrăm în recesiune", a spus Gentiloni.

Comentariile sale au fost un ecou al remarcilor făcute la începutul săptămânii, când Gentiloni a subliniat importanţa de a se asigura că redresarea economică nu este afectată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să ducă la creşterea divergenţelor în cadrul blocului.

UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că măsurile suplimentare nu vor afecta sectorul energetic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici