Grupul Rompetrol a început procedura de delistare a Rompetrol SA de pe piaţa Rasdaq a BVB

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus, joi, suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor Rompetrol SA, operatorul rafinăriei Vega, după ce acţionarul majoritar, grupul Rompetrol, a început procedura de delistare a firmei de pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

180 afișări
Imaginea articolului Grupul Rompetrol a început procedura de delistare a Rompetrol SA de pe piaţa Rasdaq a BVB

Grupul Rompetrol a început procedura de delistare a Rompetrol SA de pe piaţa Rasdaq a BVB (Imagine: Mediafax Foto)

Grupul Rompetrol a derulat în perioada 29 iulie-29 septembrie, o ofertă publică de cumpărare de acţiuni la Rompetrol SA, prin care a vizat achiziţia titlurilor pe care nu le controla la companie, respectiv 7,54% din capital. Rompetrol a preluat 6,52% din acţiunile Rompetrol SA, pentru 29,5 milioane lei, majorându-şi participaţia la aproape 99% din capitalul companiei.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, înainte de delistarea firmei, acţionarul majoritar trebuie să ofere investitorilor minoritari un preţ similar cu cel din cadrul ofertei de preluare, respectiv 0,26 de lei.

Acţiunile Rompetrol SA au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 15:00, însă cel mai recent transfer a fost realizat în şedinţa de luni, când preţul a scăzut uşor, cu 0,44%, la 0,225 lei. La această cotaţie, firma are o capitalizare de 392,7 milioane lei.

Rompetrol SA are un capital de 174,5 milioane lei, divizat în 1,74 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Firma a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 20,9 milioane lei, cu mult sub cea din perioada similară a anului trecut, de 108 milioane lei. În acelaşi timp, compania a avut pierderi de 10,6 milioane lei faţă de câştigul, de 2,4 milioane lei, din primele trei luni ale anului trecut.

Grupul Rompetrol, controlat de grupul petrolier de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, cuprinde 40 de companii, cu activităţi în 13 ţări. Printre activităţile de bază se regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.

Citeşte şi:

KazMunaiGaz a plătit 1,6 mld.dolari pentru 75% din Rompetrol

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici