Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci

Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile grupului EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci, a declarat vineri pentru Reuters o sursă oficială, semn că Berlinul doreşte să-şi promoveze interesele naţionale în conducerea gigantului european.

123 afișări
Imaginea articolului Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci

Guvernul german vrea să cumpere 12% din acţiunile EADS de la Daimler şi un consorţiu de bănci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Proiectul de suplimentare a bugetului prevede suma de 1,6 miliarde euro în acest scop", a arătat persoana citată.

Germania anunţase anterior că vrea să cumpere 7,5% din EADS de la Daimler, iar celelalte 4,5% din acţiuni ar trebui să vină de la consorţiul Dedalus, controlat de mai multe bănci private.

Achiziţia va fi derulată prin banca de stat KfW.

O astfel de mişcare a guvernului german ar putea accentua tensiunile din conducerea EADS privind localizarea fabricilor grupului, după ce Airbus a avertizat deja Berlinul că nu va tolera interferenţe.

EADS are o structură complexă a acţionariatului, împărţit între statul francez, companii din Franţa şi Germania, statul spaniol, investitori instituţionali, angajaţi şi acţionari retail, proveniţi de pe bursă.

Astfel, 22,36% din acţiunile grupului sunt deţinute de un consorţiu format din statul francez şi grupul francez media Lagardere. Grupul german Daimler, care deţine constructorul auto Mercedes-Benz, are o participaţie similară, dar va rămâne cu 14,86% după vânzarea pachetului de 7,5% către guvernul german. Spania controlează 5,44% din acţiuni prin SEPI, holdingul de investiţii de stat.

Restul de 49,34% din titluri sunt în proprietatea investitorilor instituţionali, acţionarilor retail şi angajaţilor.

Înfiinţat în 2000, EADS a fost afectat în primii ani de activitate de ciocnirea intereselor franceze şi germane din acţionariat, dar şi de divergenţele dintre acţionarii francezi.

Acţiunile EADS s-au apreciat vineri la Paris cu 1,8%.

Directorul general al EADS, Louis Gallois, a apărat recent planurile succesorului său desemnat, Tom Enders, de a centraliza o pondere mai mare din operaţiunile grupului în apropierea sediului central din Toulouse, Franţa, în pofida îngrijorării exprimate de guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

EADS are activităţi în industria aerospaţială şi de apărare, înglobând constructorul de aeronave Airbus, producătorul de elicoptere Eurocopter, Astrium, lider european în programe spaţiale şi Cassidian, furnizor de sisteme de siguranţă pentru vehicule aeriene, terestre şi navale. Prin Cassidian, EADS este unul dintre partenerii cheie ai proiectului Eurofighter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici