Numărul muncitorilor necalificaţi din România a crescut cu 8%, potrivit unui studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni

România are o medie de 14,1% a muncitorilor necalificaţi, cea mai ridicată pondere înregistrându-se în judeţul Bihor, 25,5%, faţă de Bucureşti, unde se remarcă cea mai redusă pondere, de doar 8,21%, potrivit unui studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), lansat joi.

436 afișări
Imaginea articolului Numărul muncitorilor necalificaţi din România a crescut cu 8%, potrivit unui studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni

Patronate: Numărul muncitorilor necalificaţi din România a crescut cu 8% (Imagine: Mediafax Foto)

Numărul muncitorilor necalificată a crescut cu 8%, lipsa cadrelor calificate fiind o problemă pentru antreprenori, a declarat Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas - Catena.

Printre ocupaţiile cu cele mai multe contracte de muncă necalificată se regăsesc confecţiile (97.304 contracte de muncă), domeniul asamblării şi montării pieselor (72.243) şi domeniul manipulării mărfurilor (71.285), potrivit informaţiilor prezentate în cadrul conferinţei PIAROM, unde s-a lansat studiul privind analiza forţei de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României.

„Brandul nostru de ţară este munca necalificată şi subzistenţa”, a subliniat profesorul Constantin Ciutacu, de la Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”.

Sunt 14 ocupaţii care au peste 10.000 de contracte de muncă, în România, din zona muncii necalificate. „Din analiză a rezultat că industria a crescut ca număr de locuri de muncă, însă creşterea de 8% a fost pe muncitori necalificaţi, în timp ce muncitorii calificaţi au scăzut uşor, cu 0,3%. Per structură, se pare că ne îndreptăm către consolidarea acelor sectoare economice care folosesc munca necalificată în detrimentul celorlalte”, susţine Mihai Cioc, membru PIAROM şi doctor în economie.

Muncitorii necalificaţi din industria confecţiilor ocupă a patra poziţie în clasamentul ocupaţiilor din sectorul privat, cu peste 97.000 de contracte de muncă. Primul loc în acest top este ocupat de şoferii de maşini de mare tonaj, cu aproape 130.000 de contracte de muncă, urmaţi de vânzători (125.000) şi lucrători comerciali (120.000). Pe locul cinci se află agenţii de securitate, cu 93.000 de locuri de muncă.

Potrivit PIAROM, ponderea muncitorilor necalificaţi în regiunea de nord-est este de 14,36%, uşor peste media naţională de 14,12%. În regiunea Sud-Vest Oltenia, ponderea muncitorilor necalificaţi din totalul personalului este sub media naţională, ajungând la aproape 12%. În regiunea Centru, ponderea atinge 17%, îar în regiunea de sud-est rata muncitorilor necalificaţi este de 15%. În regiunea Vest, muncitorii necalificaţi ajung la 16%, în Nord-Vest la 19%, iar în regiunea Sud-Muntenia media este de 15%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici