Pierderi de 800 milioane lei pentru Pilonul II, din cauza nerespectării majorării contribuţiei

Pierderile participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) cauzate de nerespectarea programului iniţial de majorare a contribuţiei vor atinge 800 milioane de lei pentru intervalul 2009-2010, a declarat, marţi, directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

41 afișări
Imaginea articolului Pierderi de 800 milioane lei pentru Pilonul II, din cauza nerespectării majorării contribuţiei

Pierderi de 800 milioane lei pentru Pilonul II, din cauza nerespectării majorării contribuţiei

"Dacă s-ar fi respectat calendarul prevăzut de lege, activele nete ar fi putut ajunge la 2,7 miliarde de lei în 2009 pe Pilonul II şi la 5,4 miliarde de lei în 2010. În 2009 şi 2010, cumulat, pierderile cauzate participanţilor de nerespectarea programului iniţial vor fi de 800 milioane de lei", a spus Bunea, prezentă la seminarul "Mediafax Talks about Private Pensions".

Potrivit calendarului iniţial de contribuţii la Pilonul II, fondurile de pensii private obligatorii ar fi trebuit să încaseze contribuţii de 2,5% în 2009 şi de 3% în 2010. Anul trecut, contribuţia a stagnat la nivelul din 2008, respectiv 2%. Până în 2016, contribuţia va ajunge la 6%, conform legislaţiei.

Bunea a adăugat că, dacă nu s-ar fi "îngheţat" contribuţia în 2009, sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii ar fi fost de 1,6 miliarde de lei, faţă de 1,3 miliarde de lei colectaţi în mod real.

"Astfel, conturile celor 4,9 milioane de participanţi au pierdut suma de 362 milioane de lei, reprezentând contribuţiile şi randamentul lor", a precizat Bunea.

Reprezentantul ING Fond de Pensii a mai spus că, în condiţiile respectării calendarului iniţial, o persoană cu un salariu mediu şi care a început să contribuie la 35 de ani ar fi avut la pensionare cu 6.800 de lei mai mult în contul personal de pensie, respectiv o valoare finală a acestuia mai mare cu 4%.

"Cu alte cuvinte, pensia anuală a acestui participant a fost redusă cu 386 de lei", a explicat Bunea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici