RBS România, scoasă la vânzare

Grupul Royal Bank of Scotland (RBS) a pus operaţiunile din România pe lista activelor de vânzare, după ce a anunţat un program de restructurare prin care va pune sub administrarea unei unităţi speciale activele care nu fac parte din operaţiunile de bază.

67 afișări
Imaginea articolului RBS România, scoasă la vânzare

RBS România, scoasă la vânzare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cea mai mare pierdere din istoria băncii

RBS a anunţat, joi, o pierdere de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) pentru anul 2008, cea mai mare din istoria băncii, şi intenţionează să acceseze garanţii de stat pentru active toxice în valoare de 325 miliarde de lire sterline.

Banca britanică a anunţat, totodată, un program de restructurare radical prin care va pune sub administrarea unei unităţi speciale activele nefolosite în operaţiunile de bază.

Unitatea va include circa 20% din totalul activelor RBS, cu o valoare de 240 miliarde lire sterline.

Cotidianul britanic The Times a anunţat, duminică, că grupul britanic va derula un proces de restructurare care include transferul diviziilor de retail bancar din Europa Centrală şi de Est într-o "bancă rea", formată din active neperformante, şi vânzarea ulterioară a acestora.

Grupul RBS este prezent şi în România, după ce a preluat, în 2007 operaţiunile locale ale băncii olandeze ABN Amro, care au trecut în 2008 sub brandul creditorului britanic.

Isărescu: RBS România nu se vinde pentru că nu este o bancă bună

RBS România nu a fost scoasă la vânzare pentru că nu este o bancă bună, aceasta fiind o acţiune comercială despre care aveam anumite informaţii, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Este o acţiune comercială (scoaterea la vânzare a RBS România -n.r.) în primul rând. Aveam anumite informaţii (...). Nu este legat numai de România, ci este pe plan internaţional. Deci, decizia nu se referă numai la România, ci la mai mult sucursale", a afirmat Isărescu.

El a reiterat faptul că RBS este una dintre cele mai solide bănci de pe piaţa locală, extrem de eficientă, cu o profitabilitate şi un grad de solvabilitate bune.

"Nu a fost scoasă la vânzare pentru că nu a fost o bancă bună, şi acesta este mesajul pe care cred că îl va transmite şi preşedintele din România", a încheiat guvernatorul BNR.

Statul britanic va garanta active toxice ale băncilor

Marea Britanie a lansat un program pentru sistemul bancar prin care instituţiile financiare ar putea asigura active toxice în valoare de până la 500 de miliarde de lire sterline (712 miliarde de dolari).

Astfel, băncile care dispun de active eligibile cu o valoare mai mare de 25 miliarde lire sterline pot intra în Programul de Protecţie a Activelor până la 31 martie.

Royal Bank of Scotland (RBS), care este deţinută în proporţie de 90% de către stat, a anunţat că va accesa garanţii pentru active de 325 miliarde de lire sterline, după ce a raportat, joi, cea mai mare pierdere din istoria băncii.

Totodată, grupul bancar Lloyd's ar urma să anunţe, vineri, participarea la programul guvernului cu active totale de 200 miliarde de lire sterline, consideră analiştii.

În schimbul garanţiilor, băncile urmează să suporte primele pierderi cauzate de activele respective, urmând ca acestea să fie garantate în proporţie de 90%.

Cotidianul The Times evalua planul Ministerului de Finanţe britanic, înainte de anunţul oficial, la 600 miliarde lire sterline (850 miliarde dolari), fonduri destinate în cea mai mare parte băncilor RBS şi Lloyds Banking Group, astfel încât să poată supravieţui crizei.

În schimbul acestui sprijin, cele două instituţii financiare, la care Guvernul a contribuit până acum cu fonduri de 37 miliarde lire sterline, vor suplimenta împrumuturile pentru populaţie şi companii cu fonduri de 40 miliarde lire sterline.

Potrivit The Times, cele două anunţuri au fost planificate pentru a coincide cu publicarea rezultatelor financiare la RBS şi Lloyds. RBS a anunţat o pierdere de 24,1 miliarde lire sterline, iar Lloyds ar putea raporta pierderi de zece miliarde lire sterline.

Totodată, ca semn al dificultăţilor cu care se confruntă, RBS a mai anunţat că renunţă la contractul de sponsorizare cu echipa de Formula 1 Williams.

Citeşte şi:

Royal Bank of Scotland va concedia 2.300 de angajaţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici