- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.12.2014, 19:32)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărţi, ca să trecem în ele toate informaţiile despre mâncare
Şefii de restaurante cred că obligativitatea ca meniurile din restaurante să includă informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare este "o mare prostie, ilogică şi fără rost", care va face meniurile să arate ca nişte cărţi.
2318 afișări
Şefii de restaurante: Meniurile nu sunt cărţi, ca să trecem în ele toate informaţiile despre mâncare (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
"Meniul trebuie să fie cât mai simplu şi mai elegant. Nu putem să-i dăm clientului să citească o carte, cu tot felul de informaţii despre conţinutul mâncării. Dacă le dăm atâtea informaţii, se duce dracu' negustoria. Ajungem să nu mai vindem nimic, doar salate şi morcovi, pentru că astea nu au calorii", a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicu Pupăză, preşedintele asociaţiei Maitre d'Hotel România, care reuneşte şefii de sală de restaurant din turismul românesc.
El spune că deja meniurile conţin multe informaţii privind compoziţia mâncărurilor, iar, dacă s-ar adăuga caloriile şi conţinutul de glucide şi lipide, s-ar umple o jumătate de pagină la fiecare fel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale a început. Apple recrutează zeci de experți de la Google pentru a-și extinde divizia de A.I.
-
Situaţie de urgenţă la Slănic. Craterul apărut în oraş - autorităţile din Prahova vor să facă noi evacuări ale populaţiei
-
Războiul din Ucraina, ziua 799. SUA acuză Rusia că foloseşte arme chimice / Replica Moscovei / Oraş pârjolit de ruşi în estul Ucrainei: doar turla bisericii a rămas intactă / Ne îndreptăm spre un război Rusia-NATO?
-
Elveţia a invitat peste 160 de ţări la conferinţa pentru pace în Ucraina. Rusia nu este pe listă
"Bucătarul meu nu a făcut facultatea de chimie ca să ştie toate astea. Ce facem, angajăm nutriţionişti în restaurante?", a mai spus Pupăză.
Nici Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama, nu este foarte încântat de idee.
"Faptul că deja punem pe ultima pagină a meniurilor alergenii înţeleg, dar să adăugăm şi celelalte lucruri mi se pare ilogic şi fără rost. Meniurile nu sunt o teză de doctorat de biochimie. O să cauţi felurile de mâncare în meniu şi n-o să le găseşti de atâtea informaţii", a mai spus Mahu.
Unii proprietari de restaurante, însă, spun că deja au inclus în meniu valoarea nutritivă a mâncărurilor, însă acest lucru nu afectează consumul.
"Noi avem deja implementată una dintre aceste măsuri la hotelul Rozmarin din Predeal, unde clientul din restaurant poate vedea în meniu câte calorii are preparatul pe care îl consumă", a spus Marius Usturoiu, administratorul hotelului.
El a precizat că ideea a fost pusă în practică din luna septembrie a acestui an.
"Cu toate acestea, clienţii din restaurant nu au renunţat la şorici, cârnaţi sau slănină afumată, chiar dacă au multe calorii", a adăugat el.
Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, şi în meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informaţi, în acelaşi mod, şi despre valoarea nutritivă a alimentelor.
Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată şi măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.
O altă prevedere a regulamentului, care va trebui respectată din 13 decembrie 2016, este aceea că eticheta produselor alimentare, precum şi meniurile trebuie să includă informaţii privind valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.
În cazul în care operatorii economici furnizează deja, în mod voluntar, informaţii nutriţionale, acestea trebuie să respecte prevederile regulamentului, potrivit ANPC.
Marius Dunca a mai spus că şi după data de 13 decembrie vor mai fi consiliaţi operatorii economici în ce priveşte aplicarea noilor reglementări.
Preşedintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendaţi, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase şi distruse, ca şi în prezent.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Problema României e că votantul s-a înstrăinat de putere. Democrația înseamnă că tu, eu și toți din țară avem puterea
Citește pe www.zf.ro: Elon Musk nu are milă: A închis peste noapte întreaga divizie de Superchargere de la Tesla şi a dat afară pe toată lumea. Încă 500 de angajaţi se alătură celor 14.000 deja concediaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk nu are milă: A închis peste noapte întreaga divizie de Superchargere de la Tesla şi a dat afară pe toată lumea. Încă 500 de angajaţi se alătură celor 14.000 deja concediaţi
ANAF scoate tunurile grele: Încep controalele masive la persoanele fizice. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
PROSPORT.RO
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată, cu talie de viespe și posterior de 30.000 € 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe