Experienţa militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: "Opream la fiecare 10 ore şi turnam 10-15 litri de apă pentru că fierbea"

Artileriştii ucraineni din Brigada 118 Mecanizată au vorbit despre experienţa de operare a lansatoarelor de rachete APR-40, de producţie românească, folosite pe front împotriva trupelor ruse, într-un reportaj pentru postul de televiziune 5 Kanal.

7533 afișări
Imaginea articolului Experienţa militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: "Opream la fiecare 10 ore şi turnam 10-15 litri de apă pentru că fierbea"

Lansator de rachete APR-40. Sursa foto: Captură video

APR-40 este un lansator de rachete românesc care foloseşte obuze de tip sovietic de 122 mm. Utilizarea APR-40 pe front a devenit cunoscută pentru prima dată în luna mai 2023.

APR-40 este o copie românească licenţiată a BM-21 Grad MRL, care a fost produsă de Aerostar în anii '70 şi '80. Are aceeaşi unitate de artilerie, dar a primit un nou şasiu cu trei axe DAC 665T, noteazp publicaţia Militarnyi.

Un militar cu indicativul "Bolya" a declarat că lansatorul care i-a fost repartizat său aproximativ 40 de ani, astfel că acum este destul de uzat şi se strică des.

"Am condus această maşină 550 de kilometri şi am oprit la fiecare 10 ore şi am turnat în ea 10-15 litri de apă pentru că fierbea", spune artileristul.

Potrivit lui "Bolya", echipajul a primit sistemul românesc în stare nefuncţională, dar l-au reparat. De asemenea, el a menţionat că partea de artilerie a instalaţiei a fost foarte puţin folosită, aşa că era în stare bună.

Artileristul a spus că echipajului său, deja bine coordonat, îi ia doar 1,5 minute pentru a efectua prima lovitură. Salba de 40 de rachete poate fi trasă în 30 de secunde.

Asemenea Grad MRL sovietic, APR-40 românesc poate trage cu muniţie de tip sovietic pe o rază de 20,5 kilometri.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici