UGIR-1903: Bugetul pe 2010 este o încercare deznădăjduită de a împărţi resurse insuficiente

Propunerea de buget pentru acest an este o încercare "aproape deznădăjduită" de a împărţi nişte resurse insuficiente şi nu cuprinde fonduri şi măsuri pentru reformă, a declarat Ioan Corâci, preşedintele UGIR-1903, care avertizează că nu sunt semnale de redresare economice din a doua parte a anului.

32 afișări
Imaginea articolului UGIR-1903: Bugetul pe 2010 este o încercare deznădăjduită de a împărţi resurse insuficiente

Ioan Corâci, preşedintele UGIR-1903 (Imagine: Mediafax Foto)

"Bugetul este un buget de supravieţuire, o încercare aproape deznădăjduită de a împărţi nişte resurse care sunt insuficiente. Acest buget nu conţine elemente de reformă. Nu există bani şi capitole în buget care să dovedească că în anumite sectoare se va face reformă. În domeniul economic, industrie şi în agricultură bugetul este la limita de supravieţuire", a spus Corâci, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că nici agricultura nu va putea contribui la revenirea economică în acest an având în vedere scăderea subvenţiilor.

"Agricultura va suferi în 2010 ca şi în alte sectoare, iar economia nu-şi va reveni pe baza agriculturii cum se spera", a precizat Corâci.

Pe de altă parte, Corâci a criticat şi măsura îngheţării salariilor şi a pensiilor, adăugând că va determina scăderea puterii de cumpărare cu efecte asupra capacităţii pieţei de a absorbi bunuri şi servicii.

"În opinia mea discuţiile atât de aprinse, atât la nivel politic, cât şi la nivelul opiniei publice, arată că efectele crizei sunt grav resimţite de multe categorii sociale, se înţeleg mai bine aceste efecte", a menţionat preşedintele UGIR-1903.

Corâci a mai arătat că nu există semnale de revenire a economiei româneşti începând cu a doua parte a anului.

"Nu credem în previziunile care arată că efectele crizei vor trece din a doua jumătate a anului. Ideea nu este susţinută de niciun fel de cifră. Atât execuţia bugetară, cât şi datele de la INS (Institutul Naţional de Statistică - n.r.) dovedesc că în România nu sunt semne durabile de revenire sau revenire pasageră a economiei. Guvernul trebuie să înceapă discuţii pentru redresarea economică. Înţelegem situaţia grea, că bugetarii trebuie să-şi primească salariile, că trebuie plătite pensiile, dar guvernul trebuie să găsească soluţii pentru redresarea economică, iar introducerea CAS-ului pe drepturi de autor nu este o soluţie", a mai declarat Corâci.

Reprezentantul patronatului din industrie a mai spus că UGIR-1903 respinge ideea creşterii fiscalităţii în timp de criză şi recomandă alte soluţii de a creşte veniturile bugetare.

"Reducerea evaziunii fiscale este una dintre soluţiile de creştere a veniturilor bugetare. Aceasta trebuie să fie una dintre priorităţile guvernului, în mod selectiv. Trebuie redusă evaziunea legată de accizele la alcool, tutun, produse petroliere, în agricultură, pe piaţa cerealelor, a pâinii. Reducerea evaziunii pe aceste pieţe ar reintroduce sume mari în circuitul firesc", a afirmat Corâci.

El a conchis că, în acest fel, guvernul ar reuşi să reducă rata evaziunii fiscale de la 30% în prezent la 14-15%, cât este şi media europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici