COMENTARIU Lelia Munteanu: România - vaccinare continuă?

1874 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: România - vaccinare continuă?

În timp ce în România campania de vaccinare merge greoi şi grotesc, lumea medicală e preocupată de trei întrebări fundamentale:

  • cât timp durează imunitatea prin vaccinare?
  • care este diferenţa dintre imunitatea dobândită prin boală/contaminare şi imunitatea dobândită prin vaccinare_
  • va fi nevoie de revaccinare, ca în cazul gripei, şi la ce interval?

Pe 8 decembrie, Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, a declarat că eficacitatea vaccinului "va fi parte din studiile în desfăşurare", iar răspunsul nu depinde doar de cum va performa vaccinul, ci şi de modul în care SARS-CoV-2 va acţiona în continuare. (Studiile timpurii efectuate pe şoareci le-a oferit acestora imunitate de 13 săptămâni după rapel, ceea ce la oameni s-ar traduce prin ani de zile).

Experţii israelieni presupun că imunitatea data de vaccinul Pfizer va fi de aproximativ şase luni. Dovadă valabilitatea aşa-numitului "paşaport verde", eliberat celor vaccinaţi sau celor care au trecut prin boală. Există şi posibilitatea prelungirii acestui "paşaport", în funcţie de informaţiile ştiinţifice care sunt aşteptate. Probabil că acest lucru se va întâmpla prin iulie 2022, atunci când se împlinesc cei doi ani de studiu preconizaţi de Pfizer şi Moderna. Şi o companie şi cealaltă au început vaccinările în iulie 2020, iar monitorizarea durează 24 de luni.

Prin urmare, viitorul apropiat, anul 2021, va fi traversat de incertitudini, inclsiv pentru că virusul n-a ajuns încă la maturitate.  

Nu e exclus, e chiar probabil, ca la interval de o jumătate de an să nevoie de revaccinare.

Dacă aşa vor sta lucrurile, în cazul României -  a cărei campanie de vaccinare, va dura până la începutul lui 2024, dacă se atinge ritmul preconizat de 20.000 de vaccinări pe zi - ar putea fi vorba despre o vaccinare continuă, cu condiţia să existe vaccin. Şi destule cutii de pizza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici