Alegerea preşedintelui Comisiei Europene ar putea fi discutată la summitul G7 de la Bruxelles

Alegerea preşedintelui Comisiei Europene ar putea fi discutată miercuri de liderii europeni cu prilejul summitului G7 de la Bruxelles, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

157 afișări
Imaginea articolului Alegerea preşedintelui Comisiei Europene ar putea fi discutată la summitul G7 de la Bruxelles

Alegerea preşedintelui Comisiei Europene ar putea fi discutată la summitul G7 de la Bruxelles (Imagine: Wikipedia)

"Subiectul nu este pe agenda G7, dar nu sunt excluse discuţii cu prilejul reuniunii", a declarat Herman Van Rompuy într-o conferinţă de presă susţinută înainte de începerea reuniunii de la Bruxelles.

Patru lideri din statele UE - cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi - sunt membri în G7 şi vor juca un rol decisiv în numirea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.

Desemnarea succesorului portughezului José Manuel Barroso, care îşi încheie în octombrie cel de-al doilea mandat la conducerea Executivului de la Bruxelles, i-a divizat pe liderii UE.

Premierul britanic David Cameron se opune numirii fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, candidatul desemnat de conservatorii din Partidul Popular European, care reprezintă prima forţă din Parlamentul European după alegerile din 25 mai.

Cancelarul german Angela Merkel susţine desemnarea lui Jean-Claude Juncker, dar a cerut să se ţină seama de rezervele exprimate de premierul britanic.

"Nu împărtăşesc reticenţa lui, dar spun clar că eu consider că este extrem de iresponsabilă şi de fapt inacceptabilă nonşalanţa cu care unii spun că nu contează dacă Marea Britanie îl aprobă sau nu pe Juncker, respectiv dacă Marea Britanie rămâne sau nu membru al Uniunii Europene", a declarat cancelarul într-un discurs susţinut în Bundestag. "Este oricum, mai puţin indiferent sau minor", a subliniat Merkel.

Jean-Claude Juncker trebuie să obţină susţinerea a cel puţin 376 dintre cei 751 de deputaţi ai Parlamentului European, dar şi o majoritate calificată din partea şefilor de stat şi de guvern din UE în cadrul Consiliului European.

Premierul David Cameron a obţinut susţinerea mai multor lideri europeni ostili la ideea limitării alegerii viitorului preşedinte al Comisiei doar la candidaţii grupurilor politice din Parlamentul European, dar prin votul lor nu pot bloca procesul de alegere, doar dacă o ţară cu un număr mare de voturi în Consiliu se va alătura acestei tabere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici