Alegeri Afganistan: Hamid Karzai obţine 54,6 la sută din voturi - rezultate preliminare

Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, a obţinut 54,6 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale afgane, potrivit rezultatelor preliminare anunţate miercuri de Comisia electorală, dar el nu poate fi declarat învingător din primul tur înainte de încheierea anchetelor de fraudă.

20 afișări
Imaginea articolului Alegeri Afganistan: Hamid Karzai obţine 54,6 la sută din voturi - rezultate preliminare

Alegeri Afganistan: Hamid Karzai obţine 54,6 la sută din voturi - rezultate preliminare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalul său rival, fostul ministru de Externe Abdullah Abdhullah, a obţinut 27,7 la sută din sufragiile exprimate în toate birourile de vot, dar rezultatele nu pot fi validate oficial decât în două sau trei săptămâni, după analizarea sutelor de mii de voturi suspecte.

Participarea la vot a fost slabă, de 38,70 la sută, a precizat Comisia electorală independentă (IEC), care a anunţat aceste rezultate preliminare în cursul unei conferinţe de presă. Aceasta este acuzată de Abdullah, de opoziţie şi de observatorii străini de părtinire, preşedintele său fiind numit de Karzai.

În cursul zilei, observatorii UE au estimat că aproximativ 1,5 milioane de voturi sunt "suspecte", dintre care trei sferturi în favoarea lui Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici