Aproximativ 40% dintre ruşii care au murit în 2011 aveau sub 60 de ani

Aproximativ 40% dintre ruşii care au decedat în 2011 erau în vârstă de mai puţin de 60 de ani, a anunţat marţi Ministerul rus al Sănătăţii.

250 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 40% dintre ruşii care au murit în 2011 aveau sub 60 de ani

Aproximativ 40% dintre ruşii care au murit în 2011 aveau sub 60 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un procent de "39,7% dintre ruşii decedaţi (în 2011) aveau (vârsta) sub 60 de ani", a scris ministerul în Programul de Dezvoltare a Protecţiei Sănătăţii, disponibi pe site-ul instituţiei.

Majoritatea deceselor (56,7%) sunt provocate de boli cardio-vasculare, 38% din populaţia ţării - adică aproximativ 40 de milioane de persoane - suferind de hipertensiune.

Peste 14% dintre decese sunt cauzate de cancere. Depistarea tardivă a cencerului - descoperit în peste 40% din cazuri în stadiile trei sau patru al bolii - provoacă o mortalitate de 27,4% în rândul pacienţilor ruşi în decursul primului an după depistare, potrivit ministerului.

În plus, aproape 40% dintre ruşi sunt fumători, un sfert suferă din cauza unui exces în greutate, iar 75% nu consumă o cantitate suficientă de fructe şi legume.

O moarte din zece (10,7%) este "provocată de motive extrne", inclusiv accidente rutiere.

Potrivit ultimelor date oficiale, accidentele rutiere au produs aproape 28.000 de morţi în 2011.

Mortalitatea în Rusia este în continuare superioară natalităţii, această ţară înregistrând anul trecut aproximativ 131.000 de locuitori mai puţin.

Rusia, care are în prezent o populaţie de 143,1 milioane de locuitori, a pierdut peste cinci milioane de locuitori de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991, iar potrivit Agenţiei pentru Statistică (Rosstat) declinul ar urma să se accelereze.

Este vorba despre o consecinţă a scăderii natalităţii în anii '90, care se va traduce în deceniile următoare într-o scădere constantă a numărului de ruşi la vârsta conceperii de copii.

Preşedintele Vladimir Putin şi-a stabilit ca obiectiv salvarea a "50 de milioane de vieţi" până în 2050.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici