Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Democratul Barack Obama a obţinut marţi o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite.

283 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Galerie foto)

Barack Obama, noul preşedinte al SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Candidatul democrat Barack Obama dispune, conform estimărilor din 48 state şi din districtul federal (Washington DC), prezentate de presa americană, de 349 de voturi ale marilor electori, în timp ce rivalul său republican, John McCain, ar urma să obţină 163.

Sinteza mandatelor de elector de care dispun cei doi candidaţi

BIO: Barack Obama, primul politician de culoare care devine preşedintele Statelor Unite

BIO: Joe Biden, un veteran al politicii şi expert în relaţii externe devine vicepreşedintele SUA

Anunţul făcut de presa americană a fost primit cu o explozie de bucurie la Chicago, unde s-au adunat zeci de mii de susţinători ai lui Obama.

Vezi cum au primit americanii victoria lui Barack Obama

Alegerea lui Obama este istorică, într-o ţară unde afro-americanii nu aveau, practic, acces în secţiile de votare cu jumătate de secol în urmă. "Cine ar fi crezut că un negru de vreo 40 de ani, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidat al Partidului Democrat?", s-a întrebat el, cu câteva luni în urmă.

Victoria sa, aşteptată cu nerăbdare în numeroase ţări, vine după opt ani de administraţie a preşedintelui republican George W. Bush, care şi-a îndepărtat opinia publică din străinătate, printr-o politică apreciată deseori drept agresivă şi unilaterală.

Obama, care va prelua funcţia la 20 ianuarie, moşteneşte o situaţie economică dificilă, Statele Unite, aflate în pragul recesiunii, traversând una dintre cele mai grave crize financiare produse după 1929. În plus, Statele Unite sunt angajate în două războaie, în Irak şi Afganistan.

Viitorul preşedinte, care şi-a concentrat campania asupra temelor speranţei şi schimbării, va avea dificila sarcină de a relansa economia ţării, de a gestiona cele două războaie, de a rezolva problema unui deficit public de aproape 500 de miliarde de dolari şi de a reface imaginea ţării sale în străinătate.

Obama s-a angajat să reducă impozitele pentru 95 la sută dintre salariaţi, să demareze o politică de lucrări masive şi să garanteze asistenţa medicală pentru toţi cetăţenii.

Pe plan internaţional, el a promis că va retrage, "în mod responsabil", trupele americane din Irak, în termen de 16 luni, şi va concentra eforturile armatei asupra luptei împotriva reţelei al-Qaida şi a talibanilor. Obama a promis şi că va închide închisoarea de la Guantanamo.

În vârstă de 47 de ani, fiu al unui tată de culoare din Kenya şi al unei mame albe din Kansas, Obama este văzut drept încarnarea visului militantului pentru drepturi civile Martin Luther King şi este comparat deseori cu John Kennedy, pentru charisma şi dorinţa de schimbare pe care le-a afişat în cursul campaniei electorale.

Obama şi-a desfăşurat campania în numele "unităţii" americanilor şi al restaurării "visului american".

George W. Bush lasă succesorului său o lume agitată

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici