Bill Clinton şi Madeleine Albright vor participa la comemorarea masacrului de la Srebreniţa

Fostul preşedinte american Bill Clinton a fost ales să conducă delegaţia Statelor Unite, din care va face parte şi fostul său secretar de Stat Madeleine Albright, la comemorarea masacrului de la Srebreniţa din 1995, programată pentru sâmbătă în Bosnia-Herţegovina, relatează Deutsche Welle.

187 afișări
Imaginea articolului Bill Clinton şi Madeleine Albright vor participa la comemorarea masacrului de la Srebreniţa

Bill Clinton şi Madeleine Albright vor participa la comemorarea masacrului de la Srebreniţa (Foto: Colaj)

Clinton, care era preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite în perioada masacrului, a fost ales de actualul şef al statului, Barack Obama, să conducă delegaţia americană.

Din delegaţia formată din zece persoane fac parte membri ai Congresului american, precum şi fostul secretar de Stat Madeleine Albright.

Masacrul din Srebreniţa, cel mai grav de pe teritoriul european după cel de-al Doilea Război Mondial, va fi comemorat sâmbătă în Bosnia-Herţegovina.

Trupele sârbe bosniace, conduse de generalul Ratko Mladici, care este în prezent judecat la Haga, au intrat în iulie 1995 în Srebreniţa, o enclavă în teritoriul controlat de sârbi. Aproximativ 25.000 de persoane au rămas în oraş, cerând ajutorul trupelor olandeze de menţinere a păcii din cadrul ONU. Însă soldaţii ONU erau depăşiţi numeric, astfel că forţele sârbe au ucis aproximativ 2.000 de bărbaţi şi băieţi, după care au urmărit şi ucis alte 6.000 de persoane care fugiseră în păduri.

În calitate de preşedinte american, Clinton a coordonat răspunsul SUA la conflictul din fosta Iugoslavie. După ce a aşteptat un răspuns european la conflict care nu s-a materializat, Clinton a trimis o delegaţie în Balcani, iar aceste eforturi au condus la negocierile de pace din Dayton, Ohio. Războiul din Bosnia s-a încheiat oficial la 14 decembrie 1995.

Premierul sârb Aleksandar Vucici a acceptat să participe la comemorare, după ce afirmase că nu va participa dacă Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie care califică masacrul de la Srebreniţa drept genocid. El i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină, iar miercuri Rusia şi-a exercitat dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia propusă de Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici