CRIZA IMIGRANŢILOR: Aproximativ 12.000 de refugiaţi sirieni, blocaţi la frontiera cu Iordania

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a solicitat, marţi, Iordaniei să permită accesul pe teritoriul ţării pentru cei 12.000 de refugiaţi blocaţi la frontiera celor două state, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

343 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Aproximativ 12.000 de refugiaţi sirieni, blocaţi la frontiera cu Iordania

CRIZA IMIGRANŢILOR: Aproximativ 12.000 de refugiaţi sirieni, blocaţi la frontiera cu Iordania (Imagine: AP / Mediafax Foto)

"Vieţile acestor refugiaţi vor fi ameninţate în lunile care urmează", a subliniat Melissa Fleming, purtător de cuvânt al UNHCR, în cadrul unei conferinţe de presă de la Geneva.

"De aceea, UNHCR solicită azi (marţi) Guvernului iordanian să lase refugiaţii blocaţi la frontierele ţărilor să treacă", a adăugat Fleming.

UNHCR cere conducerii din Iordania să permită accesul pe teritoriul ţării mai ales celor vulnerabili şi minorilor.

În Iordania se află aproximativ 600.000 de imigranţi, în Liban un milion, iar în Turcia peste două milioane.

Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migrare (OIM), 878.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană în 2015, de patru ori mai mult decât numărul înregistrat în 2014. Până în prezent, peste 3.500 de persoane a murit înecate în Mediterană, aproximativ 600 dintre acestea pe ruta maritimă Turcia-Grecia.

După ce ajung în Grecia sau în Italia, imigranţii parcurg aşa-numita rută balcanică pentru a ajunge în ţări din vestul şi nordul Europei. Cei mai mulţi sosesc în Austria şi Germania, confruntată cu aproximativ un milion de solicitanţi de azil în cursul anului 2015.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic (SI). Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

În urma atacurilor teroriste din Paris din noaptea de 13-14 noiembrie, soldate cu moartea a 130 de persoane, atacuri revendicate de SI, Franţa, care face parte din această coaliţie internaţională, şi-a intensificat raidurile aeriene împotriva grupării teroriste. Miercurea trecută, Marea Britanie a efectuat primele raiduri aeriene împotriva SI în Siria, iar Germania a aprobat vineri un plan pentru a se alătura coaliţiei internaţionale care luptă împotriva SI în Siria.

De asemenea, şi Israelul, învecinat cu Iordania, se confruntă cu un val de violenţe între palestinieni şi israelieni de la 1 octombrie, confruntări soldate cu moartea a peste 120 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici