Dispută între SUA şi Rusia: Moscova refuză să returneze o colecţie de texte mozaice

Rusia refuză să predea Statelor Unite o colecţie disputată de vechi texte religioase mozaice, a anunţat preşedintele Vladimir Putin, o situaţie care riscă să tensioneze relaţiile dintre Moscova şi Washington, scrie ziarul israelian Haaretz, în ediţia online.

395 afișări
Imaginea articolului Dispută între SUA şi Rusia: Moscova refuză să returneze o colecţie de texte mozaice

Dispută între SUA şi Rusia pentru o colecţie de texte mozaice pe care Moscova refuză să o returneze (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Colecţia Schneerson aparţine Rusiei", a declarat Putin într-un discurs rostit la un muzeu evreiesc din Moscova, referindu-se la vechi texte mozaice aflate în biblioteci şi arhive din Rusia după ce au fost confiscate de URSS de la nazişti în al II-lea Război Mondial.

Organizaţia evreiască hasidică Chabad-Lubavitch, cu sediul la New York, solicită Rusiei să returneze "Colecţia Schneerson", iar o instanţă federală americană a decis în ianuarie că Moscova trebuie să plătească 50.000 de dolari pe zi daune materiale pentru că nu respectă un ordin din 2010 de returnare a colecţiei.

Rusia a catalogat decizia drept "absolut provocatoare şi total ilegală".

"Dacă am deschide acum o Cutie a Pandorei şi am începe să onorăm dispute similare, revendicările de acest fel nu se vor sfârşi. Poate într-o zi vom putea face acest lucru, dar acum nu suntem deloc pregătiţi pentru aşa ceva. Este imposibil", a spus Putin.

Colecţia de texte mozaice a fost obiectul unor dispute legale după destrămarea URSS, în 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici