Donald Trump ar putea rămâne fără dreptul de a-l demite pe procurorul care anchetează ingerinţele Rusiei

Doi senatori din Statele Unite au elaborat un proiect de lege care prevede modalităţi de protejare, inclusiv prin reducerea atribuţiilor preşedintelui Donald Trump, a procurorului special Robert Mueller, care anchetează ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial american.

552 afișări
Imaginea articolului Donald Trump ar putea rămâne fără dreptul de a-l demite pe procurorul care anchetează ingerinţele Rusiei

Donald Trump ar putea rămâne fără dreptul de a-l demite pe procurorul care anchetează ingerinţele Rusiei

Thom Tillis (republican) şi Chris Coons (democrat), membri ai Comisiei Juridice a Senatului SUA, vor depune joi un proiect de lege care prevede măsuri de protejare a procurorului special Robert Mueller de ingerinţe, relatează postul CBS News şi site-ul Axios.com.

Potrivit proiectului de lege, preşedintele Donald Trump nu va mai avea prerogativa demiterii procurorului special, care va putea fi destituit doar de oficialul din Departamentul Justiţiei cu rangul cel mai înalt implicat în investigaţia privind interferenţele Rusiei. În plus, eventuala demitere va putea fi contestată de procurorul special la o comisie de judecători federali.

În prezent, procurorul special Robert Mueller poate fi demis de procurorul general, Jeff Sessions, subordonat direct preşedintelui Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Un procuror special, Robert Mueller, coordonează investigaţiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, "a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire" de către Preşedinţia SUA a ilegalităţilor comise de apropiaţi ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruşi. John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite, a declarat, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacţiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici