Guvernul ungar, primul proiect de lege anticorupţie pentru a evita pierderea fondurilor UE

Guvernul ungar înaintează luni parlamentului primul din mai multe proiecte de lege anticorupţie, pentru a evita pierderea fondurilor UE.

290 afișări
Imaginea articolului Guvernul ungar, primul proiect de lege anticorupţie pentru a evita pierderea fondurilor UE

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică suspendarea unor fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră a fi un eşec al Ungariei în combaterea corupţiei şi în respectarea statului de drept. Comisia Europeană a stabilit, de asemenea, condiţiile pentru ca Ungaria să păstreze accesul la finanţare, inclusiv o nouă legislaţie, pe care Ungaria a declarat imediat că le va îndeplini, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Kovacs Zoltan, a transmis pe Twitter că guvernul va prezenta proiecte de lei Parlamentului luni şi vineri, "inclusiv propuneri pentru înfiinţarea autorităţii care va supraveghea procedurile de achiziţii publice ale UE".

Kovacs nu a spus ce acte legislative vor fi prezentate luni, dar forintul s-a întărit cu aproape 1% faţă de euro în primele ore ale tranzacţiei.

Premierul naţionalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, s-a confruntat în repetate rânduri cu Bruxellesul din cauza politicilor „anti-democratice”.

Cu toate acestea, având în vedere provocările mari pe plan intern legate de creşterea bruscă a costurilor energiei şi de inflaţia cu două cifre, forintul slab şi economia în încetinire, Orban pare dispus să îndeplinească cererile UE de a crea în sfârşit instituţii care să reducă riscurile de corupţie în proiectele finanţate de UE.

"Ultimele evoluţii de la Bruxelles vin cu siguranţă într-un moment nepotrivit pentru Orban, care se luptă cu o serie de probleme politice şi economice provocate atât de probleme globale, mai ales de creşterea preţurilor la energie, astfel încât este probabil să meargă mai departe pentru a satisface cererile Bruxelles-ului", a declarat Mujtaba Rahman, director general pentru Europa al Eurasia Group.

În cazul în care Budapesta nu obţine fondurile UE, forintul - care a pierdut 8% în acest an - va scădea aproape sigur şi mai mult, complicând eforturile de reducere a inflaţiei.

Ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu UE, a declarat duminică că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate faţă de Comisia Europeană pentru a evita pierderea oricărei finanţări din partea UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici