Insulele Solomon interzic accesul tuturor navelor marinei străine în porturile sale

Insulele Solomon au emis un moratoriu pentru toate naţiunile care solicită să trimită nave în porturile sale, în timp ce lucrează la noi proceduri pentru intrarea în port a navelor militare.

3228 afișări
Imaginea articolului Insulele Solomon interzic accesul tuturor navelor marinei străine în porturile sale

Insulele Solomon interzic accesul tuturor navelor marinei străine în porturile sale

Anunţul prim-ministrului Manasseh Sogavare vine după ce s-a aflat că SUA au primit o notificare privind moratoriul. „La 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea guvernului Insulelor Solomon cu privire la un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, în aşteptarea actualizărilor procedurilor de protocol", a precizat marţi ambasada SUA din Canberra.
 
Această decizie vine după ce Honiara nu a răspuns vineri la o solicitare pentru ca o navă a Gărzii de Coastă americane să acosteze şi să realimenteze. Nava a fost redirecţionată către Papua Noua Guinee, potrivit The Guardian.
 
A existat o întârziere în procesarea aprobării navei şi aceasta părăsise deja apele Insulelor Solomon când a fost comunicată aprobarea, a declarat Sogavare.
 
Întârzierea a fost cauzată în principal de faptul că informaţiile corespunzătoare nu au fost trimise la timp la biroul său, a spus el.
 
Primul ministru a folosit incidentul ca justificare pentru moratoriu. „În acest scop, le-am cerut partenerilor noştri să ne acorde timp pentru a revizui şi a pune în aplicare noile noastre procese înainte de a trimite alte cereri pentru ca navele militare să intre în ţară", a declarat Sogavare, în timp ce a întâmpinat marţi seara, la Honiara, o navă spital a marinei americane.
 
Odată ce noul mecanism va fi pus în aplicare, vă vom informa pe toţi. Anticipăm că noul proces va fi mai uşor şi mai rapid”.
 
Nava spital a marinei americane Mercy a acostat luni în Honiara pentru o misiune de două săptămâni. „Nava Mercy a marinei americane a primit autorizaţia diplomatică înainte de punerea în aplicare a moratoriului. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia", se arată în declaraţia ambasadei SUA.
 
Prim-ministrul australian Anthony Albanese intenţionează să îl primească pe omologul său din Insulele Solomon în următoarele săptămâni, în timp ce Australia încearcă să consolideze legăturile cu această naţiune din Pacific.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici