Lideri israelieni au condamnat declaraţiile lui John Kerry despre "riscul de apartheid" în Israel

Ministrul israelian al Transporturilor, Israel Katz, a condamnat ferm, luni, declaraţiile secretarului de Stat american, John Kerry, potrivit căruia Israelul riscă să devină un stat "de apartheid", în cazul în care nu face rapid pace cu palestinienii.

223 afișări
Imaginea articolului Lideri israelieni au condamnat declaraţiile lui John Kerry despre "riscul de apartheid" în Israel

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Kerry, ruşine să vă fie! Sunt cuvinte pe care nu le poţi spune", a scris pe contul său de Facebook ministrul Israel Katz, un membru al Likud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

"În această zi de comemorare naţională a Holocaustului, iată, secretarul de Stat american ne descrie ca un stat de apartheid, pe noi, stat supus ameninţărilor cu distrugerea (...)", s-a arătat indignat ministrul israelian al Transporturilor.

Dani Dayan, un fost preşedinte al Consiliului Yesha, cea mai importantă organizaţie a coloniştilor din Cisiordania, a denunţat la rândul său, într-un comunicat, o "insultă pentru popoarele israelian şi sud-african", apreciind că John Kerry "ar trebui să meargă în Iudeea şi Samaria pentru a vedea posibilităţi de coexistenţă".

Kerry a făcut această declaraţie vineri, într-o reuniune cu uşile închise a Comisiei Trilaterale - un grup nepartizan de discuţie nonguvernamentală fondat de către David Rockefeller -, potrivit site-ului The Daily Beast, care a citat duminică o înregistrare a acestor afirmaţii.

"Crearea a două state va fi singura soluţie realistă. Deoarece, un stat unitar va ajunge să fie ori un stat de apatheid, cu cetăţeni de mâna a doua, ori un stat care va distruge capacitatea Israelului de a fi stat evreu", a declarat Kerry, potrivit Daily Beast.

Oficiali şi experţi americani, europeni, ruşi şi japonezi participau la această reuniune, mai precizează site-ul.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat nu a confirmat, dar nici nu a dezminţit că John Kerry a făcut aceste declaraţii. "În mod evident, nu voi confirma exactitatea unor declaraţii făcute în timpul unei reuniuni private", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

"Însă nu cred că secretarul de Stat a declarat în public sau într-un cerc privat că Israelul este un stat de apartheid (...). Israelul este în mod clar o democraţie dinamică, cu drepturi egale pentru toţi cetăţenii", a dat asigurări ea.

Termenul de "apartheid" desemnează un sistem social segregaţionist care s-a aflat în vigoare în Africa de Sud începând din 1948 şi până în 1994.

John Kerry şi preşedintele american Barack Obama s-au abţinut să utilizeze acest termen vorbind despre conflictul israeliano-palestinian. Însă fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter (1977-1981) şi-a intitulat cartea scrisă pe acest subiect în 2006 "Palestina: pace, nu apartheid".

Iniţiator al negocierilor de pace, pe care le-a relansat în iulie 2013, Kerry, care i-a îndemnat joi pe liderii israelieni şi palestinieni să ajungă la un compromis, a reafirmat că procesul de pace israeliano-palestinian "nu a murit".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici