Liderii georgieni vor suferi o "pedeapsă severă" pentru războiul din 2008, spune Medvedev

Liderii georgieni se vor confrunta cu o "pedeapsă severă" pentru conflictul de anul trecut cu Rusia, al cărui obiectiv era controlul asupra provinciei separatiste proruse Osetia de Sud, a apreciat sâmbătă preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

16 afișări
Imaginea articolului Liderii georgieni vor suferi o "pedeapsă severă" pentru războiul din 2008, spune Medvedev

Liderii georgieni vor suferi o "pedeapsă severă" pentru războiul din 2008, spune Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt sigur că la un moment dat, o sancţiune justă şi severă şi o pedeapsă severă vor viza persoanele care au dat ordinele criminale" de atacare a Osetiei de Sud, a declarat el, potrivit postului public rus de televiziune.

Preşedintele rus a apreciat că nu poate fi exclusă repetarea unui asemenea conflict, având în vedere atitudinea, în opinia sa, a autorităţilor de la Tbilisi din ultimele săptămâni. El a criticat de asemenea Statele Unite pentru că au ajutat Georgia să se reînarmeze.

"Sunt convins că se ştie perfect cine a înarmat şi continuă să înarmeze regimul de la Tbilisi", a precizat Medvedev, decorând soldaţi de la o bază militară din Vladikavkaz, la frontiera Rusiei cu Osetia de Sud, cu ocazia primei aniversări a războiului.

La începutul săptămânii, adjunctul ministrului rus de Externe acuzase SUA că reînarmează Georgia, la un an după victoria forţelor ruse împotriva fostei republici sovietice.

"Obiectivul pe care şi-l fixase Tbilisi era dintre cele mai cinice", a mai spus Medvedev, adresându-se soldaţilor din armata a 58-a, care s-a aflat în fruntea intervenţiei militare ruse din Georgia.

"Era vorba despre eliminarea sau cel puţin exilarea poporului oset de pe pământul său natal. Voi aţi împiedicat acest lucru", le-a mai spus acesta militarilor.

Rusia a acuzat Georgia că a vrut să organizeze "genocidul" oseţilor în Osetia de Sud, teritoriu care nu se mai află sub controlul autorităţilor de la Tbilisi de la un război care a urmat destrămării URSS.

Anterior, în cursul zilei, Medvedev i-a mulţumit preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a condus eforturile europene pentru încheierea unui acord de încetare a focului ruso-georgian în august 2008. El a subliniat de asemenea că Georgia reprezintă în continuare o ameninţare pentru stabilitatea Caucazului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici