Londra neagă "categoric" că manifestanţii de la Teheran sunt manipulaţi de state străine

Marea Britanie neagă "categoric" că manifestanţii care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din Iran sunt manipulaţi de ţări străine, a declarat duminică ministrul britanic de Externe, David Miliband.

28 afișări
Imaginea articolului Londra neagă "categoric" că manifestanţii de la Teheran sunt manipulaţi de state străine

Iranul acuză Marea Britanie că a complotat împotriva alegerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Resping categoric ideea că manifestanţii din Iran sunt manipulaţi de ţări străine", a declarat Miliband.

"Marea Britanie este categorică în legătură cu faptul că poporul iranian este cel care trebuie să îşi aleagă Guvernul şi că autorităţile iraniene trebuie să garanteze imparţialitatea rezultatelor (alegerilor prezidenţiale) şi protecţia cetăţenilor lor", a adăugat acesta.

"În consecinţă, deplâng violenţa neîncetată împotriva celor care încearcă să îşi exercite dreptul la exprimare", a reluat ministrul.

Omologul său iranian, Manouchehr Mottaki, a acuzat duminică Londra că a "complotat împotriva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani", iar preşedintele Mahmoud Ahmadinejad le-a cerut Statelor Unite şi Marii Britanii să pună capăt "ingerinţelor" în afacerile interne al Republicii islamice.

"Nu prin declaraţii pripite veţi intra în cercul de prieteni ai naţiunii iraniene", a declarat Ahmadinejad pe site-ul său de Internet. "Din acest motiv, vă cer să încetaţi ingerinţele", a continuat el.

"Marea Britanie a complotat împotriva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani", a declarat ministrul de Externe Manouchehr Mottaki, în cadrul unei întrevederi cu diplomaţii străini, relatează postul oficial de televiziune Press TV.

"Am remarcat un aflux (din Marea Britanie) înainte de alegeri", a afirmat el, subliniind prezenţa unor "«elemente» care au legătură cu serviciile secrete britanice". Marea Britanie "voia ca nimeni să nu meargă la vot", a adăugat el, "era linia presei britanice", a continuat acesta.

După anunţul privind câştigarea alegerilor prezidenţiale de către ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad, autorităţile iraniene se confruntă cu proteste aproape zilnic, organizate de susţinătorii candidaţilor învinşi, care contestă legitimitatea scrutinului.

Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat deja Londra

"Diplomaţii mai multor ţări occidentale care ne vorbeau până acum într-un limbaj diplomatic, şi-au arătat adevărata faţă, în primul rând Guvernul britanic", a declarat el, în timp ce mulţimea scanda "Jos Marea Britanie".

Londra l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian şi a calificat declaraţiile lui Khamenei drept "inacceptabile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici