Mai multe ţări europene anunţă prelungirea restricţiilor de transport aerian

Spaţiul aerian din nordul Croaţiei a fost închis în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora locală 2.00 (3.00, ora României), însă aeroporturile de pe coasta Mării Adriatice, inclusiv cele din Split şi Dubrovnik, au rămas deschise.

66 afișări
Imaginea articolului Mai multe ţări europene anunţă prelungirea restricţiilor de transport aerian

Mai multe ţări europene anunţă prelungirea restricţiilor de transport aerian

"Controlul de trafic croat a închis spaţiul aerian la nord de paralela 45, zonă care include şi aeroportul din Zagreb", a declarat un reprezentant al serviciului de control aerian croat.

Şi Serbia a anunţat închiderea parţială a spaţiului aerian, în zona de nord a ţării, în apropierea graniţelor cu Ungaria şi Croaţia. Zborurile către Vestul Europei programate pentru sâmbătă de la Belgrad au fost anulate, iar televiziunea de stat sârbă RTS a afirmat că şi restul curselor ar putea fi anulate în cursul după-amiezii.

Purtătorul de cuvânt al aeroportului Ruzyne de la Praga a anunţat sâmbătă că spaţiul aerian al Cehiei va rămâne închis, cel puţin până la ora locală 18.00 (19.00, ora României). "Aeroportul rămâne închis cel puţin până la ora 18.00 (...) Dar aceasta nu înseamnă că zborurile vor fi reluate imediat după aceea. Previziunile privind norul (de cenuşă, provocat de erupţia unui vulcan din Islanda - n.red.) nu sunt foarte bune", a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Michaela Lagronova.

Dacă traficul va rămâne perturbat, în cursul zilei de sâmbătă vor fi anulate 162 de sosiri şi 156 de plecări pe aeroportul din Praga.

Autoritatea de control aerian austriacă a anunţat că spaţiul aerian al Austriei va rămâne închis până sâmbătă, la ora 18.00 GMT (21.00, ora României). "Închiderea durează până la 18.00 GMT. Măsura se referă la toate zborurile, inclusiv la survol", a declarat un purtător de cuvânt al Austro Control.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni de criză desfăşurate sâmbătă, cu participarea reprezentanţilor aeroporturilor, companiilor aeriene şi Austro Control. Următoarea şedinţă de evaluare a situaţiei este programată pentru ora 12.30 GMT (15.30, ora României).

Compania Lufthansa a anunţat anularea tuturor zborurilor în Germania până sâmbătă seara, în timp ce Irlanda şi-a închis din nou spaţiul aerian, Franţa a închis cele trei aeroporturi din Paris, iar Marea Britanie a decis prelungirea restricţiilor de zbor până la miezul nopţii.

Lufthansa a precizat că toate decolările şi aterizările avioanelor companiei pe aeroporturile germane sunt anulate până la ora 18.00, în condiţiile în care ridicarea restricţiilor de zbor "nu este previzibilă".

În prezent, cele 16 aeroporturi internaţionale din Germania sunt închise cel puţin până la ora 12.00 GMT, iar agenţia germană pentru securitate aeriană DFS a anunţat sâmbătă dimineaţă că ia în considerare prelungirea restricţiilor.

Şi Danemarca a anunţat că va menţine măsurile de închidere a spaţiului aerian cel puţin până la miezul nopţii.

Un nor de praf şi cenuşă vulcanică, eliberat în atmosferă de erupţia unui vulcan islandez, perturbă, începând de joi, traficul aerian din cea mai mare parte a Europei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici