Măturile au devenit simbolul rezistenţei faţă de revoltele din Marea Britanie

Numeroşi locuitori ai Londrei dar şi ai oraşelor britanice în care revoltele s-au extins recent, s-au mobilizat pentru a face curăţenie, ieşind în stradă cu mături, care au devenit un simbol al rezistenţei faţă de aceste tulburări, comentează BBC News Online.

294 afișări
Imaginea articolului Măturile au devenit simbolul rezistenţei faţă de revoltele din Marea Britanie

Măturile au devenit simbolul rezistenţei faţă de revoltele din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În fiecare dimineaţă, locuitori ai acestor oraşe afectate de revolte peste noapte, pun, din nou, stăpânire pe străzi, cu ajutorul măturilor şi sacilor de gunoi. Această "campanie" a fost coordonată, iniţial, pe Twitter, prin contul #riotcleanup, creat de Dan Thompson şi Sophie Collard, doi necunoscuţi care au fost la fel de afectaţi de scenele de devastare prezentate de mass-media. Răspunsul la campanie a fost important. Imediat după lansarea acesteia, numeroşi britanici s-au îndreptat spre zone afectate de revolte, ca Clapham Junction şi Hackney.

Când primarul Londrei, Boris Johnson, a mers să vadă pagubele din Clapham Junction, mulţimea l-a întrebat, în cor, "unde ţi-e mătura?" şi i-a fost, imediat, înmânată una. Primarul a ridicat-o, în semn de salut, gest care a consacrat acest simbol al "rezistenţei".

Nicole Wevers a aşteptat răbdătoare, alături de câteva sute de rezidenţi, ca experţii criminalişti din cadrul poliţiei să verifice străzile din jurul Debenhams, la Clapham Junction. "A fost cea mai amuzantă scenă, fiecare având câte o mătură, iar copiii mături în miniatură", a declarat ea, adăugând că poliţiştii şi pompierii au fost întâmpinaţi cu măturile agitate deasupra capului şi aplauze.

St John's Road arăta impecabil, la doar zece minute după ce poliţia a deblocat circulaţia. "Am fost atât de supărată, în acea dimineaţă, din cauza revoltelor. Dar a fost o zi uimitoare, cu un real spirit de solidaritate", a mai spus Wevers. O problemă a constituit-o sticla spartă a vitrinelor, dar nu toate magazinele au fost vizate. Atacatorii au jefuit magazine ca Claire's Accessories, Currys şi Phone4U, dar un magazin Waterstone, din apropiere, "a rămas neatins", a adăugat ea.

Cea mai dificilă sarcină a participanţilor la aceste campanii este curăţarea reziduuriulor de la maşinile incendiate. Dar campania s-a extins în întreaga ţară, la fel de repede ca revoltele, fiind anunţată şi pe Facebook.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici