Moscova afirmă că are probe ce arată că Turcia este principalul consumator de petrol de la Statul Islamic - FOTO

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că deţine probe cu privire la faptul că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa beneficiază de pe urma unei contrabande cu petrol provenind din zone aflate sub controlul Statului Islamic (SI) atât în Siria, cât şi în Irak, relatează Reuters online.

10234 afișări
Imaginea articolului Moscova afirmă că are probe ce arată că Turcia este principalul consumator de petrol de la Statul Islamic - FOTO

Moscova afirmă că are probe ce arată că Turcia este principalul consumator de petrol de la SI (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Moscova şi Ankara sunt angrenate într-un adevărat război al vorbelor începând de marţea trecută, când un avion turcesc a doborât un avion rusesc de război, în apropiere de frontiera siriano-turcă - cel mai grav incident dintre Rusia şi un stat membru NATO din ultima jumătate de secol.

Erdogan a afirmat că nimeni nu are dreptul să "calomnieze" Turcia şi să o acuze că ar cumpăra petrol de la SI. El a spus că va demisiona în cazul în care asemenea acuzaţii se vor dovedi adevărate. Însă, într-o vizită în Qatar, preşedintele turc a subliniat că nu doreşte ca relaţiile cu Moscova să se înrăutăţească şi mai mult.

Oficiali din cadrul Ministerului rus Apărării au prezentat miercuri, într-o sesiune de informare la Moscova, imagini din satelit în care, au afirmat ei, apar coloane de camioane-cisternă care încarcă petrol în instalaţii aflate sub controlul SI în Siria şi Irak, iar apoi traversează frontiera, în Turcia vecină.

Ei nu au precizat ce dovezi directe au cu privire la implicarea lui Erdogan şi a familiei sale, o acuzaţie pe care preşedintele turc a respins-o vehement.

"Turcia este principalul consumator al petrolului furat proprietarilor de drept, Siria şi Irakul. Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, conducerea politică la vârf a ţării - preşedintele Erdogan şi familia sa - este implicată în această afacere criminală", a declarat Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării.

"Poate că sunt prea direct, dar controlul asupra acestui furtişag poate fi încredinţat numai unor asociaţi apropiaţi", a adăugat el.

"În Occident, nimeni n-a pus întrebări cu privire la faptul că fiul preşedintelui turc conduce una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei sau că ginerele său a fost numit ministru al Energiei. Ce afacere de familie minunată!", a continuat ministrul.

"Cinismul conducerii turce nu cunoaşte limite. Priviţi ce fac. Intră în ţara altcuiva, o jefuiesc fără scrupule", a spus Antonov.

Erdogan sublinia săptămâna trecută că Turcia îşi procură petrolul numai din surse legale.

El insista că Ankara acţionează în vederea împiedicării contrabandei cu combustibil şi provoca pe oricine îi acuză Guvernul de colaborare cu SI să prezinte probe.

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că Turcia a înregistrat progrese în privinţa închiderii frontierei cu Siria, dar că SI continuă să exploateze lacune pentru a-şi aduce luptători şi a vinde petrol.

- Flux de armament

Ministerul rus al Apărării a mai afirmat că aceleaşi reţele infracţionale care introduc prin contrabandă petrol în Turcia furnizează armament, echipament şi formare atât Statului Islamic, cât şi altor grupări islamiste.

"Potrivit informaţiilor noastre, Turcia efectuează asemenea operaţiuni de mult timp şi în mod regulat. Iar cel mai important, nu intenţionează să le oprească", a declarat pentru presă Serghei Rudskoi, adjunctul comandantului Statului Major General rus.

Sute de camioane-cisternă se adună, la vedere, la instalaţii aflate sub controlul SI atât în Irak, cât şi în Siria, pentru a încărca petrol, potrivit Ministerului rus al Apărării, care citează date ale unei supravegheri şi se întreabă de ce coaliţia condusă de către Statele Unite nu lansează mai multe atacuri aeriene asupra lor.

"Este dificil să nu le observi", a declarat Rudskoi, referindu-se la convoaie de camioane surprinse în imagini satelitare.

Campania rusă de bombardamente a afectat în mod semnificativ capacitatea SI de a produce, rafina şi vinde petrol, au mai afirmat oficiali ruşi.

- Rute de contrabandă

Oficiali de la Ministerul rus al Apărării au prezentat trei rute principale prin care, afirmă ei, se introduc, prin contrabandă, petrol şi produse petroliere provenind de la SI, pe teritoriul turc.

O rută vestică aduce petrol din câmpurile petroliere de lângă oraşul sirian Rakka şi până la Azaz, o localitate la frontiera cu Turcia.

De la Azaz, convoaie de camioane-cisternă trec prin oraşul turc Reyhanli, potrivit ministerului, care a citat ceea ce a prezentat drept poze din satelit cu sute de camioane care traversează puncte de trecere a frontierei fără nicio problemă.

"Nu se efectuează nicio inspecţie a vehiculelor de către partea turcă", a declarat Rudskoi.

O parte a transporturilor de contrabandă ajunge pe piaţa turcă internă, iar altă parte este exportată prin porturile turceşti Iskenderun şi Dortyol de la Mediterana, susţine ministerul rus.

Altă rută importantă de contrabandă cu petrol, potrivit ministerului, porneşte de la Deir ez-Zor, în Siria, şi ajunge până la punctul de trecere a frontierei de la Al-Qamishli. De aici camioanele duc ţiţeiul să fie rafinat în oraşul turc Batman, susţine ministerul rus.

A treia rută aduce petrol din estul Siriei şi vestul Irakului în colţul de sud-est al Turciei, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Prin intermediul unor operaţiuni de supraveghere prin satelit au fost surprinse sute de camioane traversând frontiera în această zonă, în vară, iar de atunci fluxul nu a scăzut, susţine ministerul.

Oficiali de la Ministerul rus al Apărării au anunţat că informaţiile pe care le-au făcut publice miercuri sunt doar o parte a probelor pe care le deţin şi că vor face publice şi alte informaţii secrete până la sfârşitul săptămânii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici