Obama şi Netanyahu şi-au exprimat divergenţele privind situaţia în Orientul Mijlociu - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, împreună cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-au prezentat luni deschis divergeţele privind pacea în Orientul Mijlociu şi Iranul, cu minimum de concesii pentru a nu compromite o relaţie istorică încă de la prima lor întâlnire.

25 afișări
Imaginea articolului Obama şi Netanyahu şi-au exprimat divergenţele privind situaţia în Orientul Mijlociu - VIDEO

Benjamin Netanyahu şi Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Netanyahu a rezistat apelurilor lui Obama în favoarea creării unui stat palestinian, afirmând că şi-ar putea imagina un "aranjament" în care israelienii şi palestinienii să convieţuiească.

Obama şi-a exprimat hotărârea de a oferi o şansă diplomaţiei cu Iranul, în pofida îngrijorării israeliene, stabilind la sfârşitul lui 2009 termenul pentru a aprecia succesul sau eşecul acestui demers.

"Cred că este în interesul nu numai al palestinienilor, ci şi al israelienilor, al Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale de a ajunge la o soluţie cu două state", a declarat Obama cu prilejul primei întâlniri faţă în faţă între cei doi, de la preluarea funcţiilor lor.

Obama a afirmat că israelienii şi palestinienii trebuie "să trateze cu seriozitate obligaţiile asumate cu privire la acordurile din trecut". În special, "colonizarea trebuie să înceteze", a precizat acesta.

Netanyahu a declarat că împărtăşeşte voinţa lui Obama de a progresa în vederea păcii şi că vrea începerea negocierilor cu palestinienii "imediat". Dar a evitat să folosească termenul de stat palestinian.

"Vreau să spun clar că nu vrem să îi guvernăm pe palestinieni", a precizat acesta punând condiţii: securitatea Israelului trebuie garantată, iar palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca stat evreu, o condiţie respinsă de palestinieni.

Dacă aceste condiţii vor fi satisfăcute, "cred că vom putea concepe un aranjament în care palestinienii şi israelienii să trăiască împreună în demnitate, securitate şi pace", a insistat acesta.

Netanyahu a declarat că programul nuclear iranian, a cărui ţintă se consideră Israelul, reprezintă una dintre preocupările sale cel puţin în aceeaşi măsură ca şi pacea cu palestinienii.

Netanyahu şi-a expimat îngrijorarea cu privire la faptul că diplomaţia mâinii întinse de Obama va acorda Iranului timpul necesar pentru a fabrica bomba atomică.

Obama a promis oaspetelui său că securitatea Israelului "ca stat evreu independent", este "de o importanţă capitală" pentru Statele Unite.

"În opinia mea, dacă începem să discutăm (cu Iranul) cât mai curând, la scurt timp după alegerile iraniene, până la sfârşitul anului vom şti destul de bine dacă mergem în direcţia bună", a precizat acesta, adăugând: "nu vom discuta la nesfârşit".

Iar dacă Iranul nu dă dovadă de bunăvoinţă, se expune unor "sancţiuni internaţionale mult mai ferme", a avertizat acesta.

Autoritatea palestiniană, din partea căreia Obama îl va primi pe Mahmoud Abbas la 28 mai, a apreciat afirmaţiile lui Obama drept "încurajatoare", iar pe cele ale lui Netanyahu drept "dezamăgitoare".

În Israel, Zeev Boim, deputat al partidului de opoziţie Kadima (de centru), a apreciat că Netanyahu a "eşuat în misiunea sa ratând ocazia de a crea legături de încredere cu preşedintele american". În opinia lui Danny Danon, din cadrul partidului Likud al lui Netanyahu, dimpotrivă, acesta a "rezistat tuturor presiunilor exercitate asupra lui".

Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Robert Gibbs, a negat că discuţiile de luni au fost inutile: "Există un drum lung de parcurs. Dar preşedintele consideră că aceste discuţii au constituit un început bun".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici