Obama va abandona politica lui Bush de izolare a Hamas - presă

Viitoarea administraţie a preşedintelui american ales, Barack Obama, este pregătită să abandoneze politica lui George W. Bush de izolare a Hamas, prin stabilirea unor contacte cu organizaţia islamistă, afirmă surse apropiate echipei de tranziţie, citate de cotidianul The Guardian, în ediţia online.

13 afișări
Imaginea articolului Obama va abandona politica lui Bush de izolare a Hamas - presă

Obama va abandona politica lui Bush de izolare a Hamas - presă (Imagine: Mediafax Foto)

Acţiunea de a iniţia contacte cu Hamas, care ar putea avea loc prin serviciile americane de informaţii, ar reprezenta o ruptură clară de politica administraţiei Bush de ostracizare a grupării. Departamentul de Stat a desemnat Hamas ca organizaţie teroristă, iar în 2006, Congresul a adoptat o lege care interzicea sprijinirea financiară a grupării de către Statele Unite.

 

Potrivit publicaţiei britanice, care citează trei persoane apropiate echipei de tranziţie, nu există nici o discuţie legată de aprobarea de către Obama a negocierilor diplomatice directe cu Hamas, dar acesta este sfătuit de consilierii săi să iniţieze contacte secrete sau la nivel restrâns, la Washington existând o recunoaştere tot mai mare a faptului că politica americană de izolare a Hamas este contraproductivă.

O cale testată ar fi începerea contactelor cu Hamas prin serviciile americane de informaţii. Aceasta ar fi similară procesului secret prin care Statele Unite s-au apropiat de Organizaţia de Eliberare a Palestinei, în anii '70, Israelul aflând de aceste contacte mult mai târziu.

Richard Haass, diplomat în timpul ambilor preşedinţi Bush, numit de mai multe agenţii de ştiri, în această săptămână, ca alegerea lui Obama pentru postul de emisar pentru Orientul Mijlociu, sprijină contactele la nivel restrâns cu Hamas, cu condiţia să existe un armistiţiu şi să fie iniţiată o reconciliere între Fatah şi Hamas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici