Ouă contaminate cu dioxină provenind din Germania, exportate în Olanda şi Marea Britanie

Marea Britanie a fost informată, joi, de prezenţa pe teritoriul său a unor produse fabricate din ouă ce ar fi putut fi contaminate cu dioxină în Germania, a anunţat Comisia Europeană.

417 afișări
Imaginea articolului Ouă contaminate cu dioxină provenind din Germania, exportate în Olanda şi Marea Britanie

Ouă contaminate cu dioxină provenind din Germania, exportate în Olanda şi Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto)

Autorităţile britanice au început să caute aceste produse şi să blocheze vânzarea lor în aşteptarea rezultatelor care să arate dacă ouăle folosite au fost contaminate, a explicat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului pentru Sănătate, John Dalli.

Căutarea ouălor contaminate, lansată de Germania la 28 decembrie, se extinde de la o zi la alta.

Alerta se referea la început la fermele şi exploatările agroalimentare utilizatoare de acizi graşi contaminaţi cu dioxină provenind de la grupul Harles und Jentzsch în două landuri germane. În prezent sunt afectate opt landuri.

Ulterior, autorităţile germane au informat Comisia Europeană şi partenerii lor în legătură cu exportul către Olanda a 136.000 de ouă, respectiv nouă tone, provenind de la fermele situate în landurile afectate de contaminare.

Aceste ouă erau destinate industriei de prelucrare.

Dintr-un prim lot de 86.000 de ouă, respectiv şase tone, amestecate cu alte ouă provenind din Olanda au rezultat 14 tone de produse, exportate la 12 decembrie către Marea Britanie. Comisia Europeană nu ştie pentru moment ce produse sunt vizate: maioneză, produse de patiserie, şampoane etc. Identificarea lor este de competenţa autorităţilor britanice.

Un al doilea lot de 50.000 de ouă, respectiv trei tone, exportate la 15 decembrie şi amestecate cu 14 tone de ouă provenind din Olanda, a condus la realizarea a trei loturi. Unul dintre acestea este în prezent congelat în Olanda şi va fi analizat pentru a se stabili dacă este contaminat cu dioxină şi dacă da, în ce proporţie. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat însă cu celelalte două loturi.

Comisia Europeană vrea să calmeze însă situaţia. Dacă cele 136.000 de ouă au fost contaminate, această contaminare "va fi slabă", iar amestecul ar "trebui să dilueze concentraţia", afirmă experţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici