Partidul Socialist portughez "întoarce pagina austerităţii"

Comisia Naţională a Partidului Socialist (PS) portughez, un fel de "parlament" intern, a aprobat sâmbătă seara un program de guvernare susţinut de către o alianţă fără precedent a stângii, cu scopul de a "întoarce pagina austerităţii", relatează AFP în pagina electronică.

470 afișări
Imaginea articolului Partidul Socialist portughez "întoarce pagina austerităţii"

Partidul Socialist portughez "întoarce pagina austerităţii"

Însă, acest program ar urma să respecte totodată "angajamentele europene şi internaţionale" ale ţării.

Cu o majoritate zdrobitoare de 163 de voturi, din 172 de participanţi, această instanţă colegială a adoptat documentul prezentat de către Antonio Costa, liderul socialiştilor.

Textul are "la bază programul PS", a precizat Costa, dar "integrează totodată modificări care decurg" din acorduri, anunţate cu o zi înainte, cu Partidul Comunist, Blocul de Stânga (apropiat de Syriza, la putere în Grecia) şi Verzi.

Această uniune de stânga - fără precedent în ultimii 40 de ani de democraţie portugheză - este hotărâtă să îndepărteze de la putere Executivul de drepta condus de către Pedro Passos Coelho, care şi-a pierdut majoritatea absolută în Parlament în urma alegerilor legislative de la 4 noiembrie şi să o înclocuiască cu un Guvern socialist.

Comisia Politică a PS, altă instanţă conducătoare a formaţiunii, urmează să se reunească duminică seara pentru a se pronunţa în legătură cu formarea unui Executiv socialist.

Partidul Socialist este necesar să obţină o "garanţie a stabilităţii" pentru a menţine un guvern "toată legislatura", a insistat Costa, precizând că negocierile asupra acestui punct sunt în curs.

Rezultatul unor negocieri intense, programul prezentat sâmbătă prevede renunţarea la austeritate într-un ritm mai rapid decât cel preconizat iniţial de către PS, punând capăt spre exemplu "îngheţării" pensiilor la 1 ianuarie şi majorând salariul minim de la 505 la 530 de euro încă din 2016.

Documentul prevede de asemenea suprimarea unei suprataxe de 3,5% pe venituri în perioada 2016-2017, renunţarea la tăierile salariale impuse funcţionarilor publici sau limitarea privatizării companiei aeriene TAP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici