Primele victime ale atacului din Newtown au fost înmormântate

Primele victime ale atacului comis vineri într-o şcoală din Newtown şi soldat în total cu 26 de morţi au fost înmormântate, luni, în micul oraş american.

182 afișări
Imaginea articolului Primele victime ale atacului din Newtown au fost înmormântate

Primele victime ale atacului din Newtown au fost înmormântate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Funerariile copiilor Noah Pozner şi Jack Pinto, ambii în vârstă de şase ani, au loc luni în Newtown şi în Fairfield, un oraş din apropiere. Aceşti doi băieţi fac parte dintre cele 26 de persoane omorâte vineri, la şcoala Sandy Hook. Autorul atacului, un tânăr în vârstă de 20 de ani, care anterior şi-a ucis mama la domiciliu, s-a sinucis în clădirea şcolii până la sosirea echipelor de salvare.

Duminică, preşedintele american a participat la o ceremonie ecumenică în Newtown, amintind în discursul său numele celor 20 de copii - victime ale acestei tragedii - şi cerând ţării să fie "demnă" de memoria lor.

Barack Obama le-a cerut compatrioţilor săi să se întrebe dacă "fac suficient pentru a-şi proteja copiii". "Am reflectat asupra acestui fapt în ultimele zile şi, dacă suntem oneşti cu noi înşine, răspunsul este «nu»", a declarat el, menţionând că vizita la Newtown este a patra la locul unei astfel de tragedii de la preluarea preşedinţiei.

"În următoarele săptămâni, voi folosi toate prerogativele acordate prin funcţie, pentru a discuta cu concetăţenii mei, de la forţele de ordine, până la specialişti în psihiatrie, inclusiv cu părinţi şi profesori pentru ca împreună să prevenim alte tragedii, ca aceasta", a promis preşedintele, fără a da alte detalii.

Acest nou atac care a vizat o şcoală, unul dintre cele mai dramatice din ultimii ani, a relansat în ţară dezbaterea privind reglementarea dreptului de port al unei armei de foc, garantat prin al Doilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite.

Astfel, au crescut apelurile care cer înăsprirea legislaţiei privind armele de foc. Duminică, senatorul democrat Dianne Feinstein a anunţat că va propune, la inaugurarea noului Congres de la începutul lunii ianuarie, o lege de interzicere a puştilor de asalt.

O lege, semnată de Bill Clinton în 1994 a interzis deja acest fapt, dar ea a expirat în 2004 şi nu a fost niciodată reînnoită. Barack Obama a pledat pentru reînnoirea acesteia, în campania sa prezidenţială din 2008, dar ea nu a devenit o prioritate mai târziu.

Duminică, organizaţii religioase au sosit la Newtownul traumatizat, unde în colţurile străzilor sunt create nişte locuri memoriale improvizate cu lumânări, cuvinte de mângâiere, baloane albe şi animale împăiate.

Poliţia a confirmat, duminică, identitatatea atacatorului: Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, care s-a sinucis după ce a tras "multe, multe focuri de armă, sute".

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Adam Lanza a utilizat o armă de asalt de tip Bushmaster.223. El avea, de asemenea, două pistoale, de care s-a folosit pentru a se sinucide şi două cartuşe pline pentru fiecare armă. O a patra armă, o puşcă, a fost găsită în portbagajul automobilului său, parcat în afara şcolii.

Toate armele au fost cumpărate legal de către mama lui Adam Lanza, care avea la domiciliu mai multe arme de foc, potrivit presei americane.

Anchetatorii au discutat cu singurul adult rănit, care a supravieţuit, iar trupurile neînsufleţite ale copiilor au început să fie restituite familiilor, a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că este nevoie de "săptămâni de lucru" pentru a răspunde tuturor întrebărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici