Prinţul moştenitor Mohammed i-a spus lui Biden că şi SUA au făcut greşeli, în timp ce vorbeau despre uciderea jurnalistului Khashoggi

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman i-a spus preşedintelui Joe Biden că Arabia Saudită a acţionat pentru a preveni repetarea unor greşeli precum uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi şi că şi Statele Unite au făcut greşeli, inclusiv în Irak, a declarat un oficial saudit.

6541 afișări
Imaginea articolului Prinţul moştenitor Mohammed i-a spus lui Biden că şi SUA au făcut greşeli, în timp ce vorbeau despre uciderea jurnalistului Khashoggi

Biden a declarat vineri că i-a spus prinţului Mohammed că îl consideră responsabil pentru uciderea jurnalistului Khashoggi de la Washington Post, la scurt timp după ce a schimbat un pumn cu conducătorul de facto al regatului. "Regatul a luat toate măsurile pentru a preveni greşeli similare în viitor", i-ar fi spus prinţul moştenitor lui Biden, scrie Reuters.

Prinţul moştenitor a negat responsabilitatea pentru uciderea lui Khashoggi.

Biden, care a aterizat vineri în Arabia Saudită în prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte, organizează sâmbătă un summit cu şase state din Golf şi cu Egipt, Iordania şi Irak, minimalizând în acelaşi timp întâlnirea sa cu prinţul Mohammed. Întâlnirea respectivă a atras critici în ţară din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Biden promisese să facă din Arabia Saudită un "paria" pe scena mondială din cauza asasinării lui Khashoggi în 2018, dar în cele din urmă a decis că interesele SUA au dictat îmbunătăţirea relaţiilor cu primul exportator de petrol şi cu principala putere arabă din lume.

"În acelaşi an, au avut loc incidente regretabile similare şi alţi jurnalişti au fost ucişi în alte părţi ale lumii", a declarat prinţul moştenitor. "Statele Unite au făcut, de asemenea, o serie de greşeli, cum ar fi incidentul de la închisoarea Abu Ghraib din Irak şi altele".

Prinţul Mohammed a ridicat, de asemenea, problema uciderii jurnalistei palestiniene-americane Shireen Abu Akleh în timpul unui raid israelian în Cisiordania.

Toate ţările din întreaga lume, în special Statele Unite şi regatul, împărtăşesc valori asupra cărora sunt de acord şi au altele asupra cărora nu sunt de acord, a declarat prinţul Mohammed, citat în declaraţie.

"Cu toate acestea, încercarea de a impune aceste valori prin forţă ar putea avea efectul opus, aşa cum s-a întâmplat în Irak şi Afganistan, unde SUA nu au avut succes", se arată în declaraţie.

Washingtonul şi-a înmuiat poziţia faţă de Arabia Saudită de când Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an, declanşând una dintre cele mai grave crize de aprovizionare cu energie din lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici