Reuniunea Geneva II evidenţiază clivajele internaţionale persistente privind criza din Siria

Reuniunea Geneva II, care a început miercuri, evidenţiază disensiunile persistente la nivel internaţional faţă de situaţia din Siria, în contextul în care opoziţia siriană - susţinută de SUA, Marea şi Franţa - cere înlăturarea regimului Bashar al-Assad, în timp ce Rusia pledează pentru negocieri.

293 afișări
Imaginea articolului Reuniunea Geneva II evidenţiază clivajele internaţionale persistente privind criza din Siria

Reuniunea Geneva II evidenţiază clivajele internaţionale persistente privind criza din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul opoziţiei siriene, Ahmed Jarba, a acuzat regimul Bashar al-Assad de crime de război în stil nazist, cerând delegaţiei guvernamentale prezente la Montreux, în apropiere de Geneva, să semneze un plan pentru transferul puterii.

Însă ministrul sirian de Externe, Walid al-Mualem, a insistat că preşedintele Bashar al-Assad nu va ceda presiunilor, denunţând "atrocităţile teroriştilor" susţinuţi de opoziţie.

Franţa a denunţat "elucubraţiile lungi şi agresive" ale delegaţiei regimului sirian, iar Statele Unite au condamnat atitudinea inadecvată a delegaţiei siriene. Secretarul de Stat american, John Kerry, a subliniat că "în niciun caz" regimul Bashar al-Assad nu poate rămâne la putere, argumentând că trebuie menţinute concluziile reuniunii Geneva I, care ar prevedea o tranziţie politică la Damasc.

Însă Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia, principalul aliat al regimului sirian la nivel internaţional, a criticat "interpretările unilaterale" ale acordului Geneva I, din 2012.

Arabia Saudită, acuzată că susţine rebelii sunniţi din Siria, a cerut Iranului şi mişcării şiite Hezbollah să retragă trupele din Siria.

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a catalogat drept "surprinzătoare şi enervantă" insistenţa regimului de la Damasc de a rămâne la putere. "Orice progrese în relaţia cu Damascul sunt expuse riscului dacă delegaţia siriană nu va demonstra puţină inteligenţă", a subliniat oficialul german.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 130.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici