Rusia suspendă finanţarea biroului emisarului de pace din Bosnia

  • Rusia a declarat marţi că a suspendat finanţarea Biroului Înaltului Reprezentant pentru Bosnia.
  • Organismul a fost înfiinţat pentru a ajuta ţara balcanică devastată de război să obţină stabilitatea politică.
  • Moscova consideră că şeful organismului a fost numit ilegal, anunţă Reuters.
1165 afișări
Imaginea articolului Rusia suspendă finanţarea biroului emisarului de pace din Bosnia

Rusia suspendă finanţarea biroului emisarului de pace din Bosnia

Biroul Înaltului Reprezentant (OHR) a fost înfiinţat ca parte a acordurilor de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului din Bosnia din 1992-1995. Rolul OHR a fost de a supraveghea reconstrucţia şi implementarea păcii într-o ţară sfâşiată de conflictul etnic în care au murit 100.000 de persoane.

Pe lângă OHR, a fost creat Consiliul de implementare a păcii (PIC), un organism informal care reuneşte toţi participanţii internaţionali implicaţi în implementarea păcii în Bosnia. Rusia şi alte mari puteri şi instituţii internaţionale sunt membre ale Comitetului director al PIC, care se reuneşte bianual pentru a evalua progresele înregistrate în ţara balcanică.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Rusia a fost adesea în dezacord cu concluziile organismului. Regiunea sârbă naţionalistă autonomă din Bosnia, susţinută de Rusia, a cerut de mult timp închiderea OAR.

De asemenea, în luna mai a anului trecut, Rusia nu a fost de acord cu numirea de către consiliu a politicianului german Christian Schmidt ca nou Înalt Reprezentant în Bosnia şi a încercat, fără succes, împreună cu China, să adopte o rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU care i-ar fi retras anumite puteri lui Schmidt şi ar fi închis OHR într-un an.

Încă de atunci, Rusia a susţinut că Schmidt nu poate fi considerat un Înalt Reprezentant deoarece nu a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU, o poziţie pe care sârbii bosniaci au îmbrăţişat-o în mod covârşitor, refuzând să-l recunoască în funcţie.

„Ne-am suspendat participarea la finanţarea OHR", a declarat ambasada rusă din Bosnia într-un comunicat, citând „o încălcare fără precedent a principiilor consensuale în activitatea Comitetului Director al PIC", care a exclus în realitate Rusia din procesul de luare a deciziilor, inclusiv din problemele bugetare.

Rusia va relua plăţile odată ce situaţia din cadrul Comitetului director va redeveni constructivă, se arată în declaraţie.

Departamentul de Stat al SUA, care îl susţine pe Schmidt, a declarat că acţiunile Rusiei în Balcanii de Vest subminează sprijinul pentru integrarea europeană a regiunii şi erodează voinţa politică pentru reformele democratice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
bosnia,
finanţare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici