Spania îşi apăra interesele, Algeria opreşte livrările cu gaz. De la ce a pornit disputa

  • Disputa provine din poziţia Madridului cu privire la Sahara de Vest
  • Algeria a întrerupt exportul de gaze naturale către Spania
  • Comisia Europeană spune că mişcarea este „extrem de îngrijorătoare”
16773 afișări
Imaginea articolului Spania îşi apăra interesele, Algeria opreşte livrările cu gaz. De la ce a pornit disputa

Spania îşi va apăra ferm interesele naţionale în urma deciziei Algeriei de a suspenda un tratat de prietenie şi cooperare vechi de 20 de ani. Totodată, ţara africană a întrerupt comerţul cu gaz, o mişcare alarmantă în viziunea oficialilor UE.

„Analizăm amploarea şi consecinţele naţionale şi europene ale acelei măsuri într-un mod senin, constructiv, dar şi cu fermitate în apărarea Spaniei şi a intereselor spaniolilor şi companiilor spaniole”, a declarat ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Algeria este considerată al doilea furnizor la nivel mondial ca mărime după Statele Unite în privinţa cantităţii de gaz exportat. Chiar dacă a oprit livrările către Spania, acest lucru nu îi afectează poziţia în top.

Exporturile spaniole către Algeria includ fier, oţel, maşini, produse din hârtie, alimente, combustibil şi materiale plastice, materiale de construcţii, servicii bancare şi asigurări.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Nabila Massrali a cerut Algerului să-şi revizuiască atitudinea şi să colaboreze cu Spania pentru a găsi soluţii în privinţa dezacordului pe care îl au.

Conflictul din Sahara Occidentală a izbucnit din nou în 2020, la aproape trei decenii după încetarea focului, ceea ce a determinat Algeria să rupă legăturile diplomatice cu Maroc anul trecut, când a decis, de asemenea, să nu prelungească un acord de export de gaze printr-o conductă care trece prin Maroc până în Spania. Respectiva conductă însemna aproape toată aprovizionarea Marocului.

Decizia Algeriei vine după ce Spania a declarat în martie că sprijină politica Marocului care doreşte să ofere autonomie Saharei de Vest. Oficialii de la Alger susţin mişcarea Frontului Polisario şi doresc ca teritoriul controlat în mare parte de Maroc să devină independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici