SUA reacţionează la calificativele pe care Coreea de Nord i le-a adresat lui Hillary Clinton - VIDEO

Statele Unite au întors, joi, complimentul Coreei de Nord care o calificase cu o zi înainte pe secretarul de Stat american, Hillary Clinton, drept "lipsită de inteligenţă" şi "vulgară".

15 afișări
Imaginea articolului SUA reacţionează la calificativele pe care Coreea de Nord i le-a adresat lui Hillary Clinton - VIDEO

SUA reacţionează la calificativele pe care Coreea de Nord i le-a adresat lui Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce este vulgar este faptul că Guvernul nord-coreean a ales să recolteze rachete în loc să-şi hrănească populaţia", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

"Iar ceea ce este lipsit de inteligenţă este drumul pe care se pare că l-a ales Coreea de Nord: este un drum fără ieşire care îi condamnă pe nord-coreeni la un viitor funest", a adăugat Crowley, întrebat într-o conferinţă de presă despre comentariile puţin flatante ale unuia dintre omologii săi nord-coreeni la adresa lui Hillary Clinton.

Citat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe a acuzat-o miercuri pe Hillary Clinton că a "făcut o serie de remarci vulgare nedemne de poziţia sa".

"Cuvintele sale sugerează că este lipsită de inteligenţă", a adăugat el, făcând referire la remarcile de luni ale secretarului de Stat care îi comparase pe liderii de la Phenian cu "adolescenţi cu probleme" care vor să atragă atenţia.

Întrebat la postul de televiziune NBC despre afirmaţiile purtătorului de cuvânt nord-coreean, fostul negociator american Christopher Hill, în prezent ambasador la Bagdad, le-a considerat legate de "problemele de succesiune" ale liderului nord-corean, Kim Jong-Il.

"În materie de insulte, nord-coreenii sunt foarte buni", a declarat Hill, care s-a deplasat de mai multe ori la Phenian în 2007 şi 2008. "Dar cred că în prezent se confruntă cu mari probleme".

"Au o gravă problemă de succesiune care îi ameninţă şi nu ştiu foarte bine ce să facă", a adăugat diplomatul american.

Coreea de Nord este "unul dintre regimurile care au cel mai puţin succes în lume", a conchis el. "În timp ce noi cooperăm foarte strâns cu sud-coreenii şi cu chinezii şi reuşim mai bine".

Regimul de la Phenian lanseaza adesea atacuri verbale nominale, care sunt parte integranta a diplomatiei sale ofensive, in special in perioade de criza.

Fostul secretar de Stat american Condoleezza Rice a fost calificataƒ drept "imbecil politic" în iulie 2006 după ce a condamnat lansarea a şapte rachete nord-coreene.

În noiembrie 2003, agenţia oficială KCNA îl calificase pe secretarul american al Apărării de la acea vreme, Donald Rumsfeld, drept "măcelar mai rău decât Hitler" şi "tiran fascist".

În ultimele luni s-a remarcat o nouă escaladă din partea Coreei de Nord, una dintre ţările cele mai secrete şi închise din lume. Punctul culminant a fost atins atunci când regimul comunist a lansat o nouă provocare la adresa comunităţii internaţionale efectuând, la 25 mai, un al doilea test nuclear de după cel din 2006.

Acest test, urmat de mai multe tiruri de rachetă, a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, care a înăsprit sancţiunile deja în vigoare împotriva Phenianului.

Nord-coreenii au reacţionat cu o violenţă extremă, ameninţând că nu vor renunţa la ambiţiile lor nucleare şi îşi vor folosi plutoniul în scopuri militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici