SUA şi Israelul critică decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse

Statele Unite şi Israelul au criticat luni decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300, relatează Le Figaro, în pagina electronică.

392 afișări
Imaginea articolului SUA şi Israelul critică decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse

SUA şi Israelul critică decizia Rusiei de a exporta în Iran anumite tipuri de produse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opunerea noastră la aceste vânzări este veche şi publică. Credem că aceste vânzări nu ajută în niciun fel", a apreciat colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, referindu-se la posibilitatea ca Rusia să-şi onoreze un contract care prevede livrarea către Iran a unor sisteme de rachete de tip S-300. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Mai devreme, ministrul isralian al Informaţiilor, Youval Steinitz, a denuţat decizia Rusiei de a ridica interdicţia privind livrarea unor sisteme de rachete de tip S-300 Iranului.

Acest anunţ este "rezultatul legitimării oferite Iranului prin acordul în curs de pregătire şi o dovadă a faptului că avântul economic care va urma anulării unor sancţiuni (internaţionale) va fi exploatat de către Iran pentru a se înarma, nu pentru a asigura bunăstarea poporului iranian", a afirmat Youval Steinitz, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

El a făcut aluzie la acordul de principiu încheiat pe 2 aprilie de Iran şi marile puteri. Acest acord prevede controale mai stricte asupra programului nuclear al Teheranului, în schimbul cărora Iranul solicită anularea unor sancţiuni internaţionale. Un acord final urmează să fie semnat înainte de sfârşitul lui iunie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care va permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv vânzarea unor sistemele de rachete de tip S-300.

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură care va deranja Statele Unite şi alte ţări occidentale.

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici