Tensiuni demne de RĂZBOIUL RECE la summit-ul G20: Marea Britanie, catalogată de Kremlin "doar o insulă mică, nimeni nu-i dă atenţie"

Rusia ar fi catalogat Marea Britanie drept "doar o insulă mică, nimeni nu-i dă atenţie" joi seara, în timp ce liderii lumii discutau în contradictoriu despre o intervenţie militară plănuită împotriva regimului de la Damasc, relatează Daily Mail online.

2880 afișări
Imaginea articolului Tensiuni demne de RĂZBOIUL RECE la summit-ul G20: Marea Britanie, catalogată de Kremlin "doar o insulă mică, nimeni nu-i dă atenţie"

Premierul britanic David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit publicaţiei britanice, într-un atac uluitor, preşedinţia rusă a ironizat mărimea şi influenţa Marii Britanii, lăudându-se că oligarhii sovietici au "cumpărat Chelsea". Însă oficiali ruşi au dezminţit imediat afirmaţiile - atribuite lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cu toate acestea, incidentul de la summitul G20 găzduit de Rusia, relevă tensiuni demne de Războiul Rece, produse de disputa cu privire la intervenţia în Siria, comentează publicaţia. Inclusiv locurile la masă în cadrul discuţiilor au fost modificate, scrie Daily Mail, astfel încât preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin să stea cât mai departe posibil unul de celălalt. De asemenea, Obama a venit singur la cină, în loc să fie însoţit de Putin, gazda evenimentului.

Atacul la adresa Marii Britanie au avut loc după ce premierul britanic David Cameron a pledat în continuare pentru o intervenţie în Siria, în pofida votului negativ al Parlamentului britanic de săptămâna trecută, anunţând că Londra deţine proba unui atac chimic la periferia Damascului.

El reprezintă o "încălcare extraordinară a protocolului", dat fiind rolul Rusiei de gazdă a summitului G20, subliniază publicaţia, iar decizia Kremlinului de a-l ataca pe Cameron - pe teritoriul rus - va coborî nivelul relaţiilor anglo-ruse la un nou nivel minim, apreciază Daily Mail.

După ce i s-a spus despre "verdictul" rus privind Marea Britanie, Cameron a subliniat că "nu acceptă acest lucru deloc".

"Ca gazde ale celor mai importante ţări din lume, sunt sigur că ruşii vor clarifica aceste presupuse declaraţii, mai ales la un summit G20 cu o agendă britanică foarte importantă privind comerţul şi impozitele", a declarat o sursă de la Downing Street pentru publicaţie. "Acest lucru subliniază asupra modului în care o mică insulă cu un popor mare îşi poate pune amprenta asupra lumii", a subliniat sursa citată. De asemenea, un diplomat britanic a subliniat că economia marii Britanii este semnificativ mai mare decât a Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici