TRAGEDIA DIN SPANIA: Trenul implicat în accidentul din Galicia a frânat prea târziu - VIDEO

Trenul implicat în accidentul de miercuri de la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, "a frânat prea târziu", scrie vineri publicaţia El Pais, ancheta orientându-se, se pare, asupra unei posibile defecţiuni a sistemului de frânare.

2117 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA DIN SPANIA: Trenul implicat în accidentul din Galicia a frânat prea târziu - VIDEO

TRAGEDIA DIN SPANIA: Trenul implicat în accidentul din Galicia a frânat prea târziu (Imagine: Captură Video)

Accidentul soldat cu 80 de morţi s-a produs în timp ce trenul care venea de la Madrid a făcut un viraj pe o porţiune foarte scurtă de drum, la aproximativ patru kilometri de gara din Santiago de Compostela.

Trenul circula la acel moment pe o linie de mare viteză, dar, în locul producerii accidentului, viteza era limitată la 80 de kilometri pe oră.

"Sistemul de alertă a căii ferate s-a declanşat în momentul în care a reperat că Francisco Jose Garzon Amo, mecanicul locomotivei, circula cu 190 de kilometri pe oră în timp ce nu ar fi trebuit să depăşească 80", scrie vineri El Pais, care a publicat cu o zi înainte fragmente dintr-o conversaţie prin radio între mecanicul locomotivei şi gară chiar înainte şi după producerea accidentului.

"Alarma, aşa cum a recunoscut şi mecanicul, s-a aprins pe tabloul de bord şi el a încercat să frâneze, fără să poată împiedica tragedia", adaugă publicaţia.

Mecanicul de locomotivă, în vârstă de 52 de ani, lucrează de peste 30 de ani la Renfe, compania publică a căilor ferate spaniole, şi conduce trenuri începând din 2000.

O scurtă înregistrare video difuzată joi pe Internet arată un tren sosind cu viteză mare, pe căi ferate libere, angajându-se într-o curbă, după care vagoanele din partea de mijloc a garniturii ies de şine, antrenând răsturnarea locomotivei.

Rănit uşor în accident, bărbatul a fost plasat sub supravegherea poliţiei la spital şi urmează să fie audiat în curând de către anchetatori.

"Ar trebui să merg cu 80 şi am 190", a spus mecanicul de locomotivă, potrivit înregistrării comunicării radio care, potrivit El Pais, a fost transmisă judecătorului însărcinat cu ancheta.

Segmentul feroviar pe care mergea trenul este echipat cu sistemul european de reducere automată a vitezei excesive, numit ERTMS (Sistemul European de Gestionare a Traficului Feroviar), dar acesta "nu era instalat" în acel loc, a explicat joi Juan Jesus Garcia Fraile, secretarul general al sindicatului spaniol al mecanicilor de locomotivă.

Sistemul funcţionabil pe acest tronson este ASFA (Anunţarea Semnalelor şi Frânare Automată), care controlează în special respectarea semnalizărilor, ceea ce face sistemul "puţin mai dependent de factorul uman", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici