Turism "de război" la frontiera dintre cele două Corei. Ce reguli trebuie să respecte turiştii. "În cazul unui incident, păstraţi-vă calmul" - FOTO

Turişti continuă să se prezinte la frontiera dintre cele două Corei, un ultim zid al Războiului Rece înţesat de posturi de observaţie, ignorând "profeţiile" apocaliptice ale Phenianului, unii exprimându-şi bucuria că se află în primul rând.

1337 afișări
Imaginea articolului Turism "de război" la frontiera dintre cele două Corei. Ce reguli trebuie să respecte turiştii. "În cazul unui incident, păstraţi-vă calmul" - FOTO

Turism "de război" la frontiera dintre cele două Corei. Ce reguli trebuie să respecte turiştii. "În cazul unui incident, păstraţi-vă calmul" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflată la aproximativ o oră distanţă spre nordul Seulului, această fâşie de pământ cu o lăţime de patru kilometri şi o lungime de 248 de kilometri, împânzită de mine antipersonal, consacră, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), împărţirea între Nordul comunist şi Sudul capitalist.

Dincolo de ea se află una dintre cele mai mari armate din lume (1,2 milioane de militari), dotată cu un mic arsenal nuclear şi condusă de un tânăr în vârstă de până în 30 de ani, Kim Jong-un, care jură să transforme Sudul într-un iad atomic.

Zeci de autocare aduc zilnic, în faţa sârmei ghimpate, turişti sud-coreeni sau străini, amatori de istorie sau de senzaţii tari. Ei pot observa cu binoclul Coreea de Nord, un teritoriu interzis, de unde apar, ici-colo, poveşti terifiante spuse de refugiaţi din lagăre de muncă despre foamete şi epurări.

Tensiunile actuale din peninsula coreeană "dau titluri groase în presa din lume", constată Shan Shan Loh, un turist malaysian. "Este entuziasmant să iei parte şi să te afli în primul rând", spune el.

Un inginer venezuelean, Luis Andrade, un nostalgic faţă de perioada în care Washingtonul şi Moscova îşi disputau planeta, afirmă că are sentimentul că se află în locul potrivit, la momentul potrivit. "Nu am fost niciodată atât de aproape de Războiul Rece. Am fost la Berlin, dar după mult timp de la prăbuşirea Zidului. Aici este un fel de Zid al Berlinului viu", a declarat el.

Turiştii autorizaţi să se apropie de frontieră este necesar să respecte anumite consemne stricte. Le este interzis, spre exemplu, să se "amuze" în mod ostentativ. Grănicerii nord-coreeni veghează la doar o bătaie de puşcă.

Nu este un context favorabil provocării. În urmă cu zece zile, Coreea de Nord s-a declarat în "stare de război" cu Coreea de Sud, iar marţi a agitat din nou sperietoarea unui "război termonuclear" în peninsulă.

Declaraţiile sunt dramatice, dar nu poţi să îi descurajezi pe turiştii veniţi de la distanţe de sute sau mii de kilometri să poată vedea un colţ de infern.

"Nord-coreenii încearcă să sperie şi să inducă o stare de nervozitate oamenilor", declară un tur-operator, potrivit căruia afluenţa este aproape normală pentru sezon.

"Dintr-un grup iniţial de 43 de persoane, astăzi avem două anulări", spune el. "Nu ne supunem lui Kim Jong-un. Ne păstrăm calmul", adaugă acesta.

O coadă impresionantă s-a format în faţa intrării uneia dintre principalele atracţii ale frontierei, un tunel de invazie secret săpat de nord-coreeni şi descoperit de sud-coreeni în 1978.

Tunelul, săpat la o adâncime de 75 de metri, reprezintă o bijuterie în domeniul ingineriei. Destinat aparent unui atac surpriză împotriva Seulului, galeria avea scopul să permită accesul a aproximativ 30.000 de oameni uşor înarmaţi pe oră.

Punctul culminant al vizitelor organizate este Panmunjom, un sat de frontieră abandonat, unde s-a semnat armistiţiul din 1953, pe care Phenianul a ameninţat luna trecută că îl consideră nul şi neavenit.

"În cazul unui incident, păstraţi-vă calmul", ordonă regulamentul, pe care vizitatorii sunt obligaţi să îl respecte până la plecare.

La Panmunjom, ghizii sunt agenţi ONU specializaţi în securitate. Tensiunile între cele două Corei din ultimele luni nu au avut efect asupra frontierei, dă asigurări unul dintre ei.

"În nici un caz asupra noastră. Dacă Nordul ar face ceva împoriva ONU ar fi ca şi cum ar declara război lumii", spune el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici