UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni poziţia Rusiei cu privire la semnarea unui acord de asociere Ucraina-UE şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă".

570 afișări
Imaginea articolului UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ucrainei îi revine să decidă în mod liber ce tip de angajament vrea cu Uniunea Europeană", au afirmat într-un comunicat comun preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, adăugând că "dezaprobă puternic poziţia şi acţiunile Rusiei în aceast privinţă".

Autorităţile ucrainene au anunţat joi abandonarea pregătirii acordului de asociere care urma să fie semnat cu UE la sfârşitul săptămânii în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, la Vilnius.

"Oferta de a semna un acord de asociere şi pentru o zonă de liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă", oferă asigurări cei doi.

"Acest lucru necesită voinţă politică din partea liderilor ucraineni, o acţiune hotărâtă şi progrese tangibile în privinţa condiţiilor puse" de europeni, inclusiv soluţionarea cazului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, devenită un simbol al justiţiei politizate.

UE se declară "pregătită să fie mai deschisă şi să ofere mai multă susţinere celor care vor să se angajeze pe calea reformelor şi modernizării".

Evocând "presiuni externe asupra Ucrainei", cei doi lideri europeni apreciază că "condiţiile pe termen scurt nu ar trebui să oculteze beneficiile pe termen lung pe care le-ar putea aduce acest parteneriat".

Rusia, destinaţia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a exercitat timp de mai multe luni presiuni asupra Ucrainei, pentru ca aceasta să-şi abandoneze proiectul de acord de asociere cu UE şi să adere la uniunea vamală pe care Moscova a creat-o împreună cu foste republici sovietice.

"Relaţii mai puternice cu UE nu au loc în detrimentul relaţiilor între partenerii noştri din Est şi alţi vecini de-ai lor, ca Rusia", afirmă Van Rompuy şi Barroso, adăugând că UE este "în continuare dispusă să clarifice, împreună cu Rusia, impactul pozitiv reciproc al unei intensificări a comerţului şi schimburilor cu vecinii noştri, respectând totodată suveranitatea şi independenţa partenerilor noştri din Est".

UE "nu intenţionează să oblige Ucraina sau vreun alt partener să aleagă Uniunea Europeană sau vreo altă entitate regională", afirmă ei. Cei doi subliniază, la o zi după manifestaţii importante ale opoziţiei proeuropene, că "cetăţenii ucraineni au arătat din nou, în ultimele zile, că înţeleg şi acceptă întru totul natura istorică a asocierii cu Europa".

Acordurile de asociere şi liber-schimb sunt "oportunităţi de a-i însoţi pe vecinii noştri către democraţii moderne, prospere şi fondate pe statul de drept", pledează ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici