UE va intensifica implicarea în zona Indo-Pacifică, noul centru de interes economic şi geopolitic

  • Uniunea Europeană va intensifica implicarea în zona Indo-Pacifică.
  • Josep Borrell: „Centrul de gravitaţie al lumii se îndreaptă spre zona Indo-Pacifică, atât în termeni geoeconomici, cât şi la nivel geopolitic".
320 afișări
Imaginea articolului UE va intensifica implicarea în zona Indo-Pacifică, noul centru de interes economic şi geopolitic

UE va intensifica implicarea în zona Indo-Pacifică, noul centru de interes economic şi geopolitic

Uniunea Europeană a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activităţilor în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitaţie al lumii" din punctul de vedere al intereselor economice şi politice.

Comisia Europeană şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au prezentat joi Noua Strategie UE de cooperare în zona Indo-Pacifică.

„Greutatea economică, demografică şi politică a regiunii Indo-Pacifice este în curs de extindere, de pe coastele de est ale Africii până în statele insulare din Pacific. Prin propunerile făcute astăzi şi ghidaţi de valorile noastre, oferim un parteneriat extins pentru avansarea comerţului, investiţiilor şi conectivităţii, abordând în acelaşi timp provocările globale comune şi consolidând ordinea internaţională bazată pe reguli", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Centrul de gravitaţie al lumii se îndreaptă spre zona Indo-Pacifică, atât în termeni geoeconomici, cât şi la nivel geopolitic. Viitorul UE şi cel al zonei Indo-Pacifice sunt interconectate. Uniunea Europeană este deja principalul investitor, principalul partener de cooperare pentru dezvoltare şi unul dintre cei mai mari parteneri comerciali din regiunea Indo-Pacifică. Angajamentul nostru are rolul menţinerii unei regiuni Indo-Pacifice deschise pentru toţi, prin crearea unor parteneriate puternice şi durabile de cooperare în chestiuni precum tranziţia ecologică, guvernarea în zona oceanelor, agenda digitală, securitatea şi apărarea", a afirmat, la rândul său, Josep Borrell Fontelles.

„Uniunea Europeană şi zona Indo-Pacifică sunt puternic interconectate, având multe interese comune şi legături solide, de la comerţ la investiţii în cercetare şi inovare, dezvoltare sustenabilă, contracararea schimbărilor climatice, protejarea biodiversităţii şi securitatea. UE intensifică implicarea în regiunea Indo-Pacifică. Această regiune are o importanţă strategică din ce în ce mai mare pentru Europa. Greutatea sa în ascensiune la nivel economic, demografic şi politic o face un interlocutor-cheie în configurarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi în abordarea provocărilor globale. UE îşi propune să contribuie la stabilitatea regiunii, la prosperitate şi dezvoltare sustenabilă, în conformitate cu principiile democraţiei, statului de drept, drepturilor omului şi legislaţiei internaţionale", anunţă Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS), într-un comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

UE a prezentat Strategia faţă de zona Indo-Pacifică în contextul în care Australia, Statele Unite şi Marea Britanie au semnat un nou parteneriat strategic. În cadrul noului parteneriat (AUKUS), Statele Unite şi Marea Britanie vor furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară. China a denunţat lansarea unei curse a înarmării, acuzând SUA, Marea Britanie şi Australia de periclitarea securităţii regionale.

„Parteneriatul de securitate AUKUS demonstrează şi mai mult necesitatea unei abordări comune a UE într-o regiune de interes strategic. O strategie puternică a UE în zona Indo-Pacifică este necesară mai mult ca niciodată. Salut prezentarea strategiei de către Josep Borrell. Strategia va fi pe agenda summitului Consiliului European din octombrie", a reacţionat, prin Twitter, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Principalele elemente ale Strategiei UE în zona Indo-Pacifică

Strategia UE va include finalizarea negocierilor comerciale cu Australia, Indonezia şi Noua Zeelandă, reluarea negocierilor pentru un acord de investiţii cu India, definitivarea Acordului de Parteneriat Economic cu ţările din estul Africii, posibila reluare a negocierilor comerciale cu Malaysia, Filipine şi Thailanda şi eventuala negociere a unui acord comercial cu Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

De asemenea, UE analizează posibilităţi de intensificare a misiunilor militare navale pentru protejarea liniilor de telecomunicaţii şi a libertăţii de navigaţie în zona Indo-Pacifică. În plus, sunt prevăzute parteneriate de cooperare în domeniul cercetării cu Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă şi Singapore.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici